Annons

BESLUT: Nu kan fler få fotboja vid korta fängelsestraff

Från och med 1 oktober kommer Kriminalvården ha möjlighet att på eget initiativ utreda och besluta om en klient ska avtjäna fängelsestraff på upp till sex månader genom fotboja, istället för att sitta på anstalt.
Publicerad 24 juni 2022
Foto: Linus Gunnarsson

I dagens läge är det den dömda personen själv som behöver ansöka om intensivövervakning med elektronisk kontroll, även kallad fotboja. Från och med 1 oktober slopas det kravet och då kan Kriminalvården själva utreda och besluta om personen ska avtjäna fängelsestraffet med fotboja. Det beslutade riksdagen den 21 juni.

– Kriminalvården välkomnar det beslutet av flera skäl. Det här handlar om klienter som har en lägre risk för återfall och det är svårt att fylla korta fängelsestraff med meningsfullt innehåll, säger Emma Ekstrand, enhetschef Frivården, i ett pressmeddelande.

– För många klienter kan det vara bättre att ha en kontinuitet i sysselsättning eller behandling och kunna bibehålla sina relationer. Dessutom är beläggningssituationen en utmaning för Kriminalvården i dag, och där förväntar sig lagstiftaren att fler kommer att avtjäna med fotboja efter lagändringen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons