Annons

Bil flydde från poliskontroll – åtalad man frias

Den 14 oktober 2021 upprättade en polispatrull en kontroll vid korsningen Norra vägen/Unionsgatan i Kalmar. En bil vägrade stanna och körde ifrån polis. En man i 20-årsåldern åtalades för grov vårdslöshet i trafik, men han frias då det finns en möjlighet att någon annan körde bilen.
Publicerad 4 februari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

En av poliserna står ute på vägbanan och vinkar in bilar när hon plötsligt ser en bil köra i hög hastighet mot henne. Polisen uppskattar ett hastigheten är närmare 100 kilometer i timmen och rådande hastighetsbegränsning på platsen är 40.

Vidare berättar polisen att bilen bromsade in och började vobbla på grund av den höga hastigheten. Polisen var tvungen att kliva upp på trottoaren för att inte bli påkörd och bilen öka farten igen för att fly. Bilen försvann men polisen gav ett signalement på den manliga föraren och den kvinnliga passageraren.

Annons

Efter ett tag anträffade polis bilen vid Södra kyrkogården efter att ett vittne ringt polisen om en bil som körde i hög fart på Slottsallén och att två ”grabbar” kastade sig ur bilen och sprang iväg. När polis anlände till platsen, mellan 5-30 minuter efter kontrollen, befann sig två personer i närheten av bilen.

Den ena personen, en man i 20-årsåldern, uppgav att han inte kört bilen vid aktuella tillfället. Han hade lånat ut bilen till en kompis som han inte vill namnge. Han fick tillbaka nycklarna av sin kompis som berättade att han gjort en dum sak. Han och en tjej gick till bilen och hade precis låst upp när polis anlände.

Mannen åtalades misstänkt för grov vårdslöshet i trafik.

Tingsrätten konstaterar att det är utrett att mannen stämmer överens med signalementet som polisen gav, men att det är ett relativt allmängiltigt utseende, och att han stod med en bilnyckel vid bilen kort efter händelsen. Frågan är då om hur stort utrymmet har varit för en överlämning av nycklar och förflyttning för mannen. Enligt poliserna kan det ha varit upp till 15 minuter mellan kontrollen och då bilen anträffades och enligt vittnet upp till 30 minuter.

Tingsrätten anser att det är det finns tillräckligt med utrymme att lämna över nycklar och förflytta sig som mannen uppgett. Därför finner tingsrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det är mannen som kört bilen och han frias därför från misstanken om grov vårdslöshet i trafik.

Däremot döms mannen för ett annat trafikrelaterat brott som skedde den 15 juli 2022 på Norra vägen i Kalmar. Då blev mannen påkommen med att köra personbil påverkad av kokain. Han själv säger att han inte medvetet brukat narkotika och han har ingen aning om hur det kommit i hans blod. Han festade varje helg under sommaren.

Mannen döms för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden blir 50 dagsböter om 130 kronor, totalt 6 500 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons