Annons

Bil stoppades med 40 000 cigaretter i lasten – förare döms

En man i 35-årsåldern döms för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor efter att ha fraktat ett stort antal cigaretter mellan Växjö och Kalmar.
Publicerad 8 juni 2022
Foto: Mostphotos

Det var i mars år 2020 som polisen stoppade en personbil någonstans mellan Växjö och Kalmar. Föraren var en man i 35-årsåldern skriven i Kalmar.

I bilen anträffades 40 000 cigaretter, värda cirka 100 000 kronor, förpackade i bruna kartonger. Just att cigaretterna var förpackade i anonyma kartonger utan tydlig märkning tyder enligt domen på att man velat dölja innehållet. Cigarettförpackningarna saknade dessutom de svenska varningsetiketterna. Bedömningen är därför att cigaretterna förts in i landet utan att föreskriva regler följts.

Annons

Mannen har erkänt vad som faktiskt hänt men förnekar brott då han menar att han saknat uppsåt. I förhör berättar han att han varit i Växjö för att besöka en vän. När vännen fick höra att mannen skulle till Kalmar bad hen honom att ta med sig cigaretter till en person som bor där. Tingsrätten menar däremot att mannen borde ha förstått att det fanns en risk att cigaretterna var sammankopplade med illegal verksamhet. Han bedöms därmed ha haft likgiltighetsuppsåt.

Straffvärdet för gärningen uppgår till en månads fängelse men då gärningen ligger drygt två år bakåt i tiden, samt att mannens personliga och sociala situation anses ha förbättrats, finns det enligt tingsrätten förutsättningar att istället bestämma påföljden till skyddstillsyn.

Mannen döms därför till skyddstillsyn. De 40 000 i beslag tagna cigaretterna förklaras förverkade.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons