Bildextra: Här invigs Skälbys nya aktivitetsrundor

Under torsdagen invigdes två nya aktivitetsrundor på Skälby Kungsgård. Sommarvärmen har anlänt och fler och fler letar sig ut i naturen. Förhoppningen från Kultur- och fritidsförvaltningen är att aktivitetsrundorna ska locka till utomhusträning.
Publicerad 28 maj 2020
Foto: Agnes Aronsson

– Det känns fantastiskt att vi fortsätter att satsa på friluftslivet och att vi i dessa tider kan dra igång aktivitetsrundor ligger helt rätt i tiden, säger Henrik Nilsson, förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Den första av de två, Parkrundan, är placerad vid gräsplanen framför Röda Ladan. “Puls och styrka” består av tolv skyltar med allsidig träning i tre olika nivåer. Två av dem är vuxennivåer och en är för barn. Skyltarna sitter uppe på marknadsbodarna.

Den andra, Brukshageslingan, ligger på andra sidan E22 och dit tar man sig över bron. Där finns ett grönt och lummigt område med en liten runda på 1,4 kilometer. Starten hittar man i skogskanten rakt fram. Rundan ”Varje steg räknas” består även den av tolv skyltar. Sex av dem har enskild träning och sex skyltar har samarbetsövningar.

– Det känns bra att vi får ut den här aktivitetsrundan så snabbt, för det är ju nu det är som vackrast i naturen. Vissa har mist sina jobb, blivit permitterade eller vill köra utomhusträning efter jobbet. Då är de här rundorna en bra aktivitet. Till höstterminen kan skolklasser komma hit och testa också, säger Doris Aronsson, koordinator på Kultur- och fritidsförvaltningen.

På alla skyltar finns också forskning om varför övningarna är bra, samt fakta om kroppen. Genom att gå in på den qr-kod som finns på varje skylt kan man ta del av filmer på hur övningarna ska genomföras. Det är 4H som har varit med och snickrat ihop skyltarna.

Aktivitetsrundan invigdes med en klassisk ”raketen” tillsammans med Skälby Allé förskolegrupp som var på plats för att testa aktiviteterna.

– Fler kommer förhoppningsvis upptäcka sin närmiljö nu när man inte bör resa så långt. Så vi får hoppas att folk kommer hit, säger Doris Aronsson.

bild 1/12
Förskoleklass Skälby Allé
Doris Aronsson
Förskoleklass Skälby Allé
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.