Bilist påkommen med falskt körkort – köpte sen fatbike som krävde körkort och stoppades igen

En kvinna köpte körkort ”under bordet” och blev stoppad två gånger utan att ha rätt handlingar.
Publicerad lördag 16:00
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

En kvinnlig bilist i 40-årsåldern stoppades av polis utanför en matbutik på Ledungsvägen i Kalmar. Vid poliskontrollen visade kvinnan upp ett utländskt körkort, men det visade sig vara falskt.

Kvinnan berättar att hon var chockad när hon fick reda på att körkortet var falskt. Hon hade gått en körkortsutbildning i utlandet under en månad på sin semester. Hon minns inte vad utbildningsföretaget hette, men att det var en helt vanlig kurs som omfattade tio lektioner. Mannen som ordnade kursen lovade att ordna ett körkort om hon betalade under bordet. Hon inser nu att det inte var något bra ställe och att hon inte skulle ha betalat pengar under bordet, men det var ett riktigt utbildningsställe. Hon vet inte hur man får körkort i det aktuella landet, om någon myndighet är inblandad. Hon inser att det kanske borde ha ”ringt någon klocka” om att allt inte stämde.

Kvinnans körkort omhändertogs och hon blev misstänkt för brukande av falsk urkund och olovlig körning.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan köpt körkortet under bordet och att hon måste ha varit medveten om att det funnits risk för att det då kan vara förfalskat. Hon har därmed haft så kallat likgiltighetsuppsåt.

En tid senare, den 5 februari 2023, hade åtal ännu inte väckts. Kvinnan hade efter att hennes körkort omhändertagits köpt en fatbike som hon använde som färdmedel istället för bil. Hon stoppades då ännu en gång av polis för kontroll.

Denna gången hade hon inget körkort att visa upp, vilket kvinnan inte trodde hon behövde. Men fatbiken hon färdades på krävde just detta.

Fordonet var märkt med 1500 watt och visade sig ha en topphastighet på 45 kilometer i timmen. Det innebär att det är en moped klass I som kräver körkort.

Kvinnan trodde hon fick köra fordonet. Hon säger att det fanns en blockering och att den bara gick att köra i 20 kilometer i timmen och att hon aldrig har kört fortare. Hon vet inte hur många watt fordonet var på och hon vet inte hur många watt en moped får ha för att inte kräva körkort. Hon köpte fordonet i utlandet och tog inte reda på det.

Tingsrätten konstaterar att det framgår av fordonets märkning att dess motorstyrka är på 1500 watt.

”NN måste ha varit medveten om att det fanns en risk för att fordonet krävde någon form av körkort eller förarbevis” och ”Det borde ha varit angeläget för NN som skaffade fordonet av just för att hon behövde ett icke körkortspliktigt fordon, att kontrollera att fordonet inte krävde körkort”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten anser att kvinnan har varit likgiltig inför ett eventuellt krav på körkort och har därmed agerat med likgiltighetsuppsåt.

Kvinnan döms nu för brukande av falsk urkund och två fall av olovlig körning.

Påföljden bestäms till villkorlig dom och dagsböter på 40 om 150 kronor, totalt 5 600 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.