Annons

Birgitta fortsätter stötta de lettiska barnen trots 80-årslöftet

Idag fredag fyller Birgitta Ruthberg Tillström på Ängö i Kalmar 80 år. Men precis som vanligt vill hon inte ha något själv, utan uppmanar människor att skänka till Lettiska Hjälpinsamlingen.
Publicerad 4 juni 2021
Birgitta Ruthberg Tillström i trädgården på Ängö.
Birgitta Ruthberg Tillström i trädgården på Ängö.Foto: Simon Karlsson

– Jag sa samma sak när jag fyllde 70, att jag inte vill ha något utan att man ska ge pengarna till barnen, säger Birgitta Ruthberg Tillström när KalmarPosten träffar henne i trädgården på Ängö, några dagar före 80-årsdagen.

Birgitta har länge ömmat för de fattiga barnen i Lettland, av vilka en utvald skara varje sommar får komma till Öland och bo på Sandby prästgård under tre veckor.

Annons

– Det är underbara barn. Så tacksamma över att få komma till Öland och Sandby prästgård - de kallar det paradiset. Sommarlägret har öppet hus en söndag varje sommar och då är jag och min man där. Nu blev det inget läger förra året, och tyvärr inget i år heller, men vi hoppas på nästa år.

När hon fyllde 70 år bestämde hon sig för att engagera sig, och började samla in pengar till Lettiska Hjälpinsamlingen som arrangerar sommarlägren. Det gör hon genom att sälja vykort på marknader och andra tillställningar.

– Jag fotograferar naturmotiv som min man Holger retuscherar, och så låter vi trycka upp vykort med motiven.

Men nu har dagen kommit då hon slutar med detta. Eller, hade tänkt sluta vill säga.

– Ja, jag hade sagt att jag håller på tills jag fyller 80, men så ändrade jag mig. Nu tänker jag fortsätta så länge jag orkar!

Ork har Birgitta även till att fortsätta vara ordförande för Rällaskogens vänner, som hon varit sedan strax efter föreningens bildande 2009. Den kämpar för den öländska skogens bevarande, och i januari 2021 blev också delar av Rällaskogen naturreservat.

– Det känns verkligen jättebra. Men jobbet är inte slut för det. Nu jobbar vi för att människor ska förstå att Rällaskogen börjar redan vid nedfarten till Stora Rör. Därifrån och norrut längs 136:an vill Borgholms kommun bygga bostäder, och det vill inte vi.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons