Boende fick saneras efter skabb – ett år efter första symtomen

I början av september 2021 drabbades en boende inom äldreomsorgen i Borgholms kommun av klåda och utslag på kroppen. Det dröjde ett år innan diagnosen fastställdes, det rapporterar Ölandsbladet.
Publicerad 4 februari 2023
Genrebild
GenrebildFoto: Mostphotos

Händelserna på vård- och omsorgsboendet beskrivs i en lex Maria-utredning som ”brister i kompetens” med vårdskada som följd.

Trots att det tidigt fanns en misstanke om skabb, kunde man inte fastställa en diagnos med säkerhet. Man satte in symtomlindrande läkemedel, en behandling som fortskred tills dess att den boende dog förra hösten.

Det var dock inte den enda personen som drabbades av sjukdomen. I utredningen framkommer det att ytterligare personer på boendet drabbades av klåda och utslag under perioden januari-oktober 2022. Dessutom drabbas personal på boendet och ett antal av dessa undersöks av läkare, men även de blev hemskickade med symtomlindrande läkemedel.

Det skulle dröja till oktober 2022 innan primärvården, tillsammans med regionens hudläkare, kunde konstatera att det rörde sig om skabb. Alla drabbade personer fick behandling och boendet sanerades.

I lex Maria-utredningen slår man fast att händelsen orsakats av flera brister i verksamheten, ”där hög arbetsbelastning och kompetensbrist inom Sol/HSL lett till flera andra brister så som att olika professioner inte har kommunicerat och samverkat med varandra”.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.