Annons

Bokningar trillar in när ny mottagning öppnat – vill minska psykisk ohälsa

En vecka har gått sedan Region Kalmar län öppnade sin nya digitala mottagning för unga med psykisk ohälsa.
Responsen har varit god och antalet bokningar ökar, berättar projektledaren Emma Allgren.
Publicerad 12 april 2023
Projektledare Emma Allgren tillsammans med psykolog och verksamhetsutvecklare Matilda Holmström.
Projektledare Emma Allgren tillsammans med psykolog och verksamhetsutvecklare Matilda Holmström.Foto: Linn Svensson

Nu kan länets ungdomar i åldrarna 18 till 25 år vända sig till region Kalmar läns nya digitala mottagning för psykisk ohälsa. I början av april slog mottagningen upp portarna och responsen bland länets unga har varit god, berättar projektledare Emma Allgren.

På en vecka har flera ungdomar videochattat med mottagningens psykologer, samtalsbehandlare och kurator och bokningarna till den digitala mottagningen ökar.

Annons

– Genom att vi erbjuder en hög tillgänglighet så hoppas vi kunna hjälpa många unga vuxna med de olika svårigheter de möter i livet. Ibland kan vardagen med exempelvis skola, arbete och relationer skapa stress och man kan behöva prata med en vuxen om de utmaningar man möter när man kommer ut i vuxenlivet, säger Matilda Holmström, legitimerad psykolog och verksamhetsutvecklare i projektet.

Mottagningen, som heter Digital psykisk hälsa Kalmar län, är en länsövergripande enhet där invånare erbjuds både samtalsstöd och psykologisk behandling via video och digitala kontakter. Den nya mottagningen erbjuder en enkel digital väg in för unga vuxna till att få hjälp om de upplever psykisk ohälsa genom exempelvis nedstämdhet, oro, ångest, ensamhet eller sömnproblem.

Den digitala mottagningen är ett steg i att öka tillgängligheten för dem som söker vård för sin psykiska ohälsa och en insats för att möta behovet av hjälp då man ser att psykisk ohälsa ökar hos målgruppen.

– Vi vill fånga upp målgruppen tidigt, sänka tröskeln och göra det enkelt för unga vuxna att komma i kontakt med oss. Ett mål är också att arbeta preventivt för att på lång sikt minska den psykisk hälsan hos målgruppen, säger Emma Allgren.

Mottagningen är bemannad med psykologer, samtalsbehandlare och kuratorer. Tider till mottagningen finns att boka via 1177.se. Kontakten med mottagningen sker helt digital och fortsätter så om man inte bedömer att ett fysiskt möte behövs på till exempel hälsocentral eller annan mottagning.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons