Annons

Bostadspriserna fortsatte ner i december – i hela Sverige

I genomsnitt föll priserna på bostäder med 2,4 procent i december i Sverige och prisfallen är större än vad som kan förklaras av normala säsongsmönster, enligt banken SBAB och bostadssajten Boolis månadsstatistik. Villapriserna föll med 2,9 procent och lägenhetspriserna föll med 1,5 procent.
Publicerad 2 januari 2023
.
.Foto: Mostphotos

Sedan toppnoteringen i våras, och för Sverige som helhet, har nu bostadspriserna fallit sammanlagt med nästan 17 procent.

– Vår prognos har varit att bostadspriserna ska falla med drygt 20 procent i Sverige som helhet enbart till följd av ränteuppgången. Vi börjar helt klart närma oss de nivåerna nu, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Annons

Villapriserna har fallit mer än lägenhetspriserna.

– Vi har så här långt sett större prisfall på villor än för lägenheter med undantag för Norra Sverige där lägenhetspriserna fallit något mer än villorna. Det är troligt att de höga elpriserna i landets mellersta och södra delar slår hårdare mot villorna än lägenheterna, säger Robert Boije.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons