Annons

Boule-SM får högt betyg av spelarna – omsatte 30 miljoner

1 400 boulespelare tog sig till Kalmar från olika delar av landet under Boule-SM. Nu ger spelarna Kalmar högsta betyg som värdstad.
Publicerad 14 september 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Mellan den 2 juli till den 8 juli avgjordes årets Boule-SM på gatorna på centrala Kvarnholmen. 1 400 deltagare från olika håll i landet samlades för mästerskapet.

I en enkät till deltagarna som Destination Kalmar skickat ut har 87,4 procent gett Kalmar som värdstad en fyra eller femma i betyg. Att spela i centrala Kalmar på gator och torg verkar ha varit uppskattat då 91,6 procent gav den centrala platsen högt betyg.

Annons

– Många har sagt att det har varit det bästa Boule-SM:et genom tiderna, vilket är ett fantastiskt betyg! Och samarbetet med Destination Kalmar och Kalmar kommun har varit magiskt, det har varit en fröjd att jobba med alla som har varit inblandade. Det var mycket jobb med banorna, men alla gick in för att göra ett perfekt jobb. Verkligen kul att se hur Kalmarandan kändes av i alla led, säger Mattias Thorell, evenemangs- och tävlingsutvecklare hos Svenska Bouleförbundet, i ett pressmeddelande.

77,5 procent av deltagarna var bosatta i en annan kommun längre bort från Kalmar, vilket innebär att många övernattade i Kalmar i samband med mästerskapet. Destination Kalmar uppskattar att den turistekonomiska omsättningen landar på 30 miljoner kronor.

– Att evenemanget hölls mitt i stan bidrog till en härlig stämning, som uppskattades av många. Det gav också stora intäkter till näringslivet, eftersom evenemanget lockade så många deltagare under nästan en hel vecka, säger Ida Qvarnström, projektledare idrottsevenemang, Destination Kalmar, i samma pressmeddelande.

Men vad hände med den stora mängd sand som lades ut i samband med tävlingarna? Sammanlagt användes cirka 300 ton sand och den återanvänds nu i Kalmar. Bland annat som utfyllnad på grusparkeringen vid centralstationen och på de gator som användes under Boule-SM har den blivit utsopad som fog.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons