GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Branschmässa på kyrkogården lockade många besökare

Den 21 september var det premiär för en helt ny mässa i Kalmar för personal och företag som arbetar inom kyrkogårdsbranschen.
Publicerad 22 september 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Mässan som hölls på norra kyrkogården i Kalmar fylldes med kyrkogårdspersonal som fick mingla bland maskinföretag, stenhuggerier, smidesföretag och många flera.

– Vi tyckte att det var dags att få branschfolk att kunna ses igen. Jag tänkte i somras att vi måste hitta på någonting, så jag pratade med mina kollegor och skickade ut ett 80-tal mejl till olika kyrkogårdsförvaltningar i Småland, Blekinge och på Öland. Det är nog 200-300 besökare under dagen, säger Birgitta Linåker, begravningsverksamhetschef.

Birgitta Linåker var oerhört nöjd över att äntligen få träffa branschfolk och kollegor igen.
Birgitta Linåker var oerhört nöjd över att äntligen få träffa branschfolk och kollegor igen.
Foto: Linus Gunnarsson

– Det finns ett intresse för branschfolk att få träffa varandra och utbyta erfarenheter. Jag hoppas att det här ska bli en tradition med en riktigt fin mässa och utbyte mellan kollegor.

Kalmar pastorat jobbar för att bli helt fossilfria till 2023 och därav var temat på mässan fossilfritt.

– Miljön är i fokus och vi jobbar fossilfritt. Vårt arbetssätt är hållbart från morgon till kväll och vi hoppas det kan ge ringar på vattnet. Vi kör så det ryker, fossilfri rök då såklart.

16 bilder
– Vi har saknat det här. Det är ett trevligt initiativ och det finns ett behov av att kunna träffas och visa upp sina produkter, säger Ewe Nilsson och Maria Blåstrand från företaget Gravlyktan från Asarum. De visade bland annat upp en ny redskapshållare som de tagit fram under pandemin.
Rasmus Arréhn och Agge Tordsson som till vardags är vaktmästare/grävmaskinister vid Kalmar pastorat var grillmästare på mässan och bjöd besökare på korv.
Birgitta Linåker var oerhört nöjd över att äntligen få träffa branschfolk och kollegor igen.
Lena Jakobsson som är kyrkogårdsvaktmästare vid Nybro pastorat passade på att prova ett eldrivet fordon med tippbart släp. – Det är kul att se nya produkter och arbetsredskap, framförallt batteridrivna som är tystare.
Andreas Nilsson på Markvårdsmaskiner syd åkte ända från Karlshamn för att visa upp små men kraftfulla maskiner som lämpar sig bra på kyrkogårdar. Han menar att mässor är viktigt för branschen. – Vi blev glada att vi blev inbjudna, vi packade ihop alla maskiner och körde upp. Det har inte varit några mässor på två år och det är viktigt för att knyta kontakter och visa upp maskinerna.
Håkan Jansson flyttade från Stockholm för fem månader sedan och arbetar nu som kyrkogårdsvaktmästare vid Norra Ölands pastorat. Han tycker det är intressant att lära sig mer om produkter som lämpar sig för små kyrkogårdar. – Det finns många roliga saker här. Det är i mina ögon nyttigt att vi på landet ser vad det finns för verktyg vi kan ta hjälp av. Många maskiner är för stora för våra små kyrkogårdar.
Malin Steinwandt, Lars-Ola Alvarsson, Åsa Wykman och Lars Åkesson från Ryssby-Åby pastorat i Växjö har bland annat tittat på lövblåsar och batterimaskiner. – Det är spännande att se vad som finns, säger Malin Steinwandt som studerar till trädgårdsmästare och just nu är ute på praktik.
Philip Magnusson från Byarums bruk visade upp parkbänkar, krukor och bord gjutna i återvunnen aluminium som utvinns från gamla pantburkar och motorblock. – Man har längtat efter att få träffa folk fysiskt, så det här är vi väldigt glada för.
Maria Alfredsson och Kristoffer Svensson jobbar som kyrkogårdsarbetare och har hjälpt till att anordna mässan. Mässor hör inte till de vanliga arbetsuppgifterna, så de tyckte det var kul att testa något nytt.
Matilda Svensson är florist på Pias blommor. – Här visar vi upp lite alternativ till ekovänlig gravsmyckning. Blomarrangemangen är helt utan stickmassa och ståltråd som man annars måste plocka bort då det inte är nedbrytbart. Vi använder oss även av nedbrytbara krukor.
Lee Mellberg och Kerstin Brorsson Lundin, kyrkogårdsarbetare vid Asarum Ringamåla församling, tittade på arbetskläder och begravningsutrustning.
– Det är kul att vara här på mässa och det är en bra plats att träffa olika kyrkogårdsförvaltningar från olika områden, säger Amanda Berggren från arkitektföretaget Tengbom som varit med och ritat utomhusmiljön på norra kyrkogården.
Hanna Stensdotter och Elisabeth Karlsson från Emmaboda Gravvårdsindustri visade upp gravstenar och pratade med branschkollegor. – Det har varit kul att få ett ansikte på de man annars bara pratat med via mail.
– Vi har saknat det här. Det är ett trevligt initiativ och det finns ett behov av att kunna träffas och visa upp sina produkter, säger Ewe Nilsson och Maria Blåstrand från företaget Gravlyktan från Asarum. De visade bland annat upp en ny redskapshållare som de tagit fram under pandemin.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.