Annons

Brons för Moa på SM i tyngdlyftning: ”Min tredje tävling någonsin”

Tre tyngdlyftare från Kalmar tävlade i senior-SM i Halmstad i helgen. Moa Henriksson, 22 år, kammade hem ett brons i totalen i sin viktklass 59 kilo.
Publicerad 11 oktober 2021
Moa Henriksson under SM i Halmstad. Foto: Per Wiklund
Moa Henriksson under SM i Halmstad. Foto: Per Wiklund

Grattis Moa! Hur känns det?

– Det känns jättebra. Jag är jätteglad. Det var roligt att vara på plats och kul att vara i den miljön. Det var första gången för mig i SM och min tredje tävling någonsin, säger Moa.

Annons

Tyngdlyftarna tävlar i ryck och stöt och sedan räknas det ihop till totalen. Moa tog personligt rekord vilket resulterade i ett silver i ryck.

– Det är jag fantastiskt nöjd med. Jag var bara ett kilo efter hon som vann, men hon var verkligen värd att vinna och jag är jättenöjd med min prestation.

Moa Henriksson
Moa HenrikssonFoto: Agnes Aronsson

Stöten gick däremot inte riktigt som Moa tänkt sig men hon lyckades ändå kamma hem ett brons i stöt.

– I mitt andra försök knäppte det till lite i knät och då blev jag lite ofokuserad och blev inte godkänd på mina två sista lyft. Det var alltså bara första som godkändes vilket gick under förväntan. Men jag lyckades ändå få ett brons i det.

Totalt sett ledde prestationen alltså till ett brons - en riktigt bra prestation med tanke på att det var Moas första SM. Hon fastnade för just tyngdlyftning efter att hon sysslat med gymnastik men haft sönder korsbandet.

– Jag ville inte sluta tävla eller träna så då låg det nära tillhands med crossfit. Jag fastnade inte riktigt för det men när jag började med tyngdlyftning istället tyckte jag att det var roligare. Jag har lättare för det än för gymnastiken, säger Moa och fortsätter,

– För att bli bra i gymnastik måste man träna 20 till 30 timmar från att man är sex år gammal. Det gick lättare att lära sig de här övningarna inom tyngdlyftning. Tyngdlyftning är man bäst på runt 30, man blir bättre och bättre, säger Moa.

Även Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson, 27, och Jesper Emilsson, 31, tävlade för Kalmar AK i SM i Halmstad. Moa Henriksson bytte över och började träna med Kalmar Atletklubb för ungefär ett år sedan.

Jesper Emilsson, 31, Moa Henriksson, 22 år och Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson, 27 från Kalmar Atletklubb.
Jesper Emilsson, 31, Moa Henriksson, 22 år och Katarina ”Katta” Vourensyrjä Emilsson, 27 från Kalmar Atletklubb.

Hur ser du på din tyngdlyftkarriär framåt Moa?

– Fokus kommer med rutin. Till nästa gång kommer jag jobba på att försöka hålla fokus hela tävlingen oavsett vad som händer. Jag fick mycket beröm från tränare på plats på SM som sa att de ser fram emot att se mig framöver. Och jag ser fram emot att tävla vidare och bli ännu bättre.

bild 1/7
Foto: Per Wiklund
Foto: Per Wiklund
Foto: Per Wiklund
Foto: Per Wiklund
Foto: Per Wiklund
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons