Annons

Brukare larmade om hjärtproblem – hemtjänst åkte till fel lägenhet

Brukaren larmade om hjärtproblem med sitt trygghetslarm, men någon hjälp kom aldrig. Nu skickar omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun in en lex Sarah-rapport till IVO.
Kalmar • Publicerad 16 mars 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mostphotos

Omsorgstagaren, som har hemtjänst i Kalmar kommun, larmade om hjärtproblem med sitt trygghetslarm som är kopplat till Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Trygghets- och larmcentralen i sin tur larmade till brukarens hemtjänstpersonal, men när personalen skulle hantera larmet gick hen till fel lägenhet och brukaren med hjärtproblem fick ingen hjälp. När TLC sedan kontaktade hemtjänsten för att följa upp larmet nämns det att besöket hos brukaren som larmat var avklarat. Missen uppdagades vid ett planerat hemtjänstbesök hos brukaren senare samma kväll. Då hade brukaren lyckats få tag på sina mediciner själv.

Annons

Kommunens utredning, som nu skickas till Inspektionen för vård och omsorg, visar på att situationen kunnat få stora konsekvenser om inte omsorgstagaren lyckats få tag på sina mediciner själv.

”De rutiner och arbetssätt som gäller har inte följts fullt ut. Till exempel har en kontroll i systemet av uppgifter om omsorgstagaren inte gjorts under besöket. Rutin för avlarmning och låsning av lägenhet har inte heller följts”, skriver Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

Nu planerar kommunen flera åtgärder för att liknande händelser inte ska upprepas. Bland annat så ska en uppdatering av rutinerna vid larm om hjärtproblem från trygghetslarm ske.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons