GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Buddhistiskt tempel upprättat i Slakmöre

Vid infarten till den gamla fotbollsplanen i Slakmöre hänger färgglada flaggor som vajar i takt med löven på träden. Fotbollsplanen och tillhörande föreningslokal låg för en tid sedan ute till försäljning och nu har de nya ägarna börjat göra sig hemmastadda.
– Vi hade tur som fick köpa tomten, säger Ven Tinh Phuoc, ordförande för vietnamesiska buddhistiska förbundet i Sverige.
Publicerad 9 juni 2021 • Uppdaterad 9 juni 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Den gamla fotbollsföreningslokalen har börjat renoveras, där man bland annat installerar kök. Även en mindre tillbyggnad är på plats som huserar templet. Tanken är också att man ska få tillstånd att bygga bostäder i lokalen.

När KalmarPosten är på besök är flera munkar och nunnor på plats för en veckas praktik där man studerar buddhismen, lär bön och mediterar. Man har även finbesök i det nyupprättade templet av sekreteraren för det buddhistiska förbundet i Europa och ordföranden för vietnamesiska buddhistiska förbundet i Sverige.

Ett flertal munkar och nunnor var på plats när KalmarPosten hälsade på. Mannen i mitten, i klargult, är sekreteraren för det buddhistiska förbundet i Europa.
Ett flertal munkar och nunnor var på plats när KalmarPosten hälsade på. Mannen i mitten, i klargult, är sekreteraren för det buddhistiska förbundet i Europa.
Foto: Linus Gunnarsson

Den sistnämnda heter Ven Tinh Phuoc och är initiativtagare till köpet av tomten och upprättandet av templet i Slakmöre.

– Det finns inget annat tempel i närheten, det finns ett i Värnamo som är närmast. Vi hade mycket tur som fick köpa den här tomten av Kalmar kommun. Jag tänker att det här kan bli som ett kloster för munkar och nunnor som kan komma hit för praktik och andra medlemmar som bor i Kalmar län kan komma hit för att ha aktiviteter varje söndag, säger Ven Tinh Phuoc.

Ven Tinh Phuoc, ordförande för vietnamesiska buddhistiska förbundet i Sverige.
Ven Tinh Phuoc, ordförande för vietnamesiska buddhistiska förbundet i Sverige.
Foto: Linus Gunnarsson

I och med det nyupprättade templet i Slakmöre har man nu tempel i norr, söder, väst och öst i landet. Just nu är det endast den gamla föreningslokalen som rustas upp och byggs ut, men förhoppningen är att man också ska kunna bygga helt nytt.

– Vi tänker att vi ska ändra byggnaderna till bostad så att munkar och nunnor kan få adress här. Det är lättare för oss att ha aktivitet och verksamhet här då också. Vi vill gärna bygga ett litet, men ett riktigt, tempel här också. I framtiden skulle turister kunna komma hit och besöka templet för att lära sig om buddhismen och dess historia. Det skulle vara spännande.

Ven Tinh Phuoc är munk och har varit det sedan 18-årsåldern.

– Då var jag tvungen att åka till Frankrike för att bli munk, det fanns inga tempel i Sverige på den tiden.

Foto: Linus Gunnarsson

En vanlig buddhist håller fem löften: Man ska inte vara otrogen, inte ljuga, inte döda, inte stjäla och inte använda rusmedel. En munk av Ven Tinh Phuoc dignitet håller 250 löften. Som munk eller nunna får man heller inte skaffa familj. Dock får man som munk eller nunna sluta att vara det, när man själv vill.

Daniel Persson, eller Nhuan Giac som är hans buddhistiska namn, blev buddhist i februari i år. Han är gift med Huong Phan Persson och de bor tillsammans i Kalmar. De var med som stöd när tomten i Slakmöre köptes.

Huong Phan Persson och Daniel Persson.
Huong Phan Persson och Daniel Persson.
Foto: Linus Gunnarsson

– När vi såg tomten tänkte vi att den var perfekt, den skulle vi bara ha. Den ligger mittemellan Kalmar och Oskarshamn med E22:an precis utanför, säger Daniel.

Daniel och Huong träffades för några år sedan och gifte sig i Sverige 2018 och i Vietnam 2019. Under årens lopp började Daniel intressera sig mer för sin frus religion.

– Den är enkel. Man behöver inte vara någon eller göra något speciellt. Man behöver bara tänka att man ska vara sjyst mot andra människor och hedra våra döda. Jag är faktiskt den första svensken som min munk har gjort till buddhist.

– Jag blev så förvånad när han sa att han ville bli buddhist. När han var hemma hos mig såg han mitt altare och att jag tände rökelser för att hedra mina döda. Han lärde sig och blev intresserad, säger Huong.

Foto: Linus Gunnarsson

Huong kom till Sverige för 18 år sedan. Då fanns det inga tempel i Sverige och hon är väldigt lycklig över att det nu finns ett i närheten av hennes hemort.

– Ingen tvingas att gå till tempel varje dag, det räcker att man känner det i hjärtat. Buddhismen är en religion som handlar om att man ska vara omtänksam och snäll mot varandra. När vi ber, då ber vi för alla andra människor i världen först, innan man ber för sig själva. Man ber för att det inte ska finnas krig, ingen sjukdom, ingen katastrof och att världen ska ha det bra.

5 bilder
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.