Cancerfonden vill minska cancerklyftan i länet – vänder sig till politiker

Cancerfonden arbetar bland annat för att minska de så kallade cancerklyftorna.
Möjligheten för att upptäcka och överleva cancer skiljer sig mellan regioner. I region Kalmar län har Mörbylånga och Västervik högst deltagande i mammografi, vilket är av stor betydelse för att upptäcka cancer i tidigt skede.
Publicerad 22 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Enligt Cancerfonden finns det både en hoppfull och en oroande utveckling. 6 250 fler personer fick diagnosen cancer i Sverige 2021 jämfört med året innan. Men samtidigt fortsätter dödligheten att minska. Dock menar Cancerfonden att möjligheten för att upptäcka och överleva cancer ser olika ut både inom, och mellan, regioner.

Screening är ett verktyg för att upptäcka cancer i ett tidigare skede. Dock skiljer sig deltagandet åt över landet och på regionnivå.

I region Kalmar har Mörbylånga och Västervik högst deltagande i mammografi, där kommer 87 procent på sina kallelser. I Högsby och Emmaboda är deltagandet som lägst med 81 procent. Det visar Cancerfondsrapporten 2021.

Idag, den 22 maj besöker Cancerfonden region Kalmars styrande politiker inom hälso- och sjukvårdsområdet. Syftet är att diskutera de stora skillnaderna och behovet av åtgärder, framförallt med fokus på screening.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.