unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Veckans profil

Carl Enlund: ”Tennisen är inte viktigast – det är det sociala”

Han började spela tennis i ringa ålder. Numera är han både spelare och tränare i Kalmar TK. Motion är väldigt viktigt för honom, och därför fanns det aldrig någon tvekan om att bli expert i ”Kalmar i rörelse”. Möt Carl Enlund som nästintill sover med tennisracket i handen!

Carl Enlund

Ålder: 37
Familj: Hustru Sabina och barnen Ester, 5, och Sigge, 2
Bor: I Kalmar
Uppväxt: I Kalmar
Yrke: Tennistränare
Beskriv dig själv: Positiv, lojal och gillar att ta mig an utmaningar
Foto: Sara Jonasson

God morgon, när klev du upp i dag?

– Jag är ingen morgonmänniska så jag försöker sova ut – om inte barnen väcker mig. I dag gjorde de det, vilket innebar att jag gick upp 07.30.

Hur startar du helst dagen?

– På vardagarna blir det en stor kaffe innan jag beger mig mot jobb vid 11. Är det en lugn helg så tar jag gärna en långfrukost med familjen.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Då umgås jag gärna med familj och vänner. Det kan bli någon idrottsaktivitet med barnen, eller att jag själv tar en löptur eller spelar padel. Nu har jag förvisso skadat menisken så det är lite lugnare med det just nu.

Om vi tar det från början, hur föddes tennisintresset?

– Det var när jag gick i första klass som vi fick testa på en massa idrotter. Direkt fastnade jag för tennisen. Jag började spela som sjuåring och blev senare hjälptränare när jag var 12.

Vad är roligast, att spela själv eller att vara tränare?

– Det går inte att välja mellan det ena eller det andra. Kombinationen är klockren – att få vara tränare och spela själv är jätteroligt.

Hur märker man av intresset för tennisen i dag, nu när padeln blivit så populär? Blir det ”konkurrens” om utövarna?

– Inte alls, jag tycker precis tvärtom. I år är vi något fler i tennisgruppen, men jag ska inte säga om det beror på padeln. Däremot är padeln snabba på sociala medier, vilket har hjälpt oss. Vi ser ju också att pickleball är en sport på uppgång och det kan bara gynna oss.

Vad är dina bästa tennistips som du gärna lär ut?

– Allt beror på nivå. Generellt, om man inte har spelat innan är min rekommendation att våga komma hit och prova. Tennisen världens bästa sport på så vis att det passar alla. Vill man inte spela på fullstor bana är minitennis perfekt. Tennis är en sport som man kan ha nytta av hela livet – oavsett nivå. Dessutom är den klockren för folkhälsan.

Krävs det någon ny Björn Borg för att intresset ska börja blomma igen?

– Generellt sett nej. Däremot underlättar det att se upp till världsstjärna som syns på tv. Inom ett par år tror jag att vi har en spelare på topp 20 igen, och det hade varit riktigt kul när det väl händer.

Du var expert i Kalmar i rörelse. Berätta om din uppgift!

– Syftet var att jag skulle dela med mig av mina erfarenheter, vilket jag själv också ville göra. För mig är hälsa en otrolig viktig fråga, speciellt om det kan leda till en diskussion om vad vi gemensamt kan göra för att bli mindre stillasittande. Alla har olika förutsättningar och då är det alla vuxnas ansvar att hjälpa de unga till att röra mer på sig. Därför kan jag inte förstå varför det inte finns mer av skolidrotten när forskning faktiskt visar att det främjar även skolprestationen.

Vad var det som gjorde att du ville haka på?

– Som sagt, jag ville dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa folk att komma igång. När jag fick förfrågan av KalmarPosten tackade jag genast ja.

Är du orolig över att antalet aktiva i föreningslivet bara minskar?

– Tennisklubbens medlemsantal blir bara större och större. Däremot har mindre föreningar fått lägga ner sina verksamheter. Och då är det absolut inte bra. I det stora hela är tennisen inte det viktigaste – utan det sociala. Jag själv har bevarat mina vänner från tennisen som ung. Dessutom visar forskning på att självförtroendet ökar under aktiv rörelse. Sett till sambandet mellan försämrad folkhälsa och en ökning på psykisk ohälsa är det väldigt alarmerande.

Känner ni i Kalmar i rörelse-gänget att Kalmarborna blivit mer aktiva efter insatsen?

– Jag kan inte svara på om fler har börjat röra på sig mer. Men vi fick positiv kritik om både texterna och hela Kalmar i rörelse i säg. Förhoppningsvis har det sporrat fler till att röra mer på sig. Sedan så hänger ju stillasittandet ihop med mobil och dator. Det är två grejer som man inte ska ta bort, det är vår verklighet i dag, men man måste hitta en bra balans.

Vad gör du utöver idrotten?

– Allra helst socialiserar jag mig med familj och vänner. Jag gillar ju starkt middagar ihop med ett gäng vänner. För fem år sedan köpte vi ett renoveringsobjekt på Funkabovägen så det pysslar jag också med. Jag och min fru tycker mycket om att resa – kanske svårt i dessa tider – men annars åker vi gärna till Grekland, Spanien eller USA om man vill lite längre bort.

Har du någon förebild?

– Nej, det har jag inte tyvärr. Det finns dock tennisspelare som man lyssnar lite extra på. Jag försöker också vara en god pappa och man kopierar väl från ens egna föräldrar.

Har du något motto?

– Inget så. Men jag hörde på en podd som jag gärna snor rakt av: ”Det är bättre att roa sig än oroa sig”. Jag försöker att alltid vara positiv och leva i nuet, det speglar verkligen det här mottot.

Vem vill du ta med dig till en öde ö?

– Min fru. Efter någon vecka måste barnen få komma.

Vad läser/lyssnar/ser du helst på?

– Musikmässigt är jag en allätare. Poddar blir det också en del av – främst Tennismagasinet. Jag gillar ju dokumentärer så när jag tittar på tv, ser jag helst dokumentärer på Netflix. Gripande berättelser är särskilt intressant.

Vilka tre kändisar skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du laga då?

– Jim Carrey är ju extremt rolig, han måste få komma! Roger Federer är också given. Också James Hetfield, eftersom Metallica är mitt absoluta favoritband.

– Maten då? Alltså, jag är ingen hejare i köket. Det får bli någon form av hämtmat.