Annons

Chokladfossilen från Kalmar gör succé på sociala medier: ”Det är en berest chokladkaka”

Med över 8 000 reaktioner på sociala medier gör chokladkakan från Kalmar succé. Kakan, som såg dagens ljus på Nordchoklad 1982, har hängt med Monika Dráb i vått och torrt – i 35 år.
– Det har blivit en sport att se hur länge den överlever, säger Monika Dráb.
Publicerad 16 oktober 2023
Monika Dráb.
Monika Dráb.Foto: Privat

Att många kan relatera till den lilla chokladkakan på 60 gram från Nordchoklad i Kalmar är bevisat efter att Monika Dráb, bosatt i Sollebrunn utanför Alingsås, la ut ett inlägg om kakan i en nostalgigrupp på Facebook.

– Det fortsätter att ticka på här. Nu är det närmre 7 000 likes och nästan 800 kommentarer. Mestadels är det män som gjort lumpen eller varit engagerade inom det militära som kan relatera till kakan. Några har skrivit att de jobbat på chokladfabriken, säger Monika.

Annons

Och det var just lumpen som gjorde att Monika fick chokladkakan i sina ägor. Mellan 1987 och 1988 gjorde hennes dåvarande man sin värnplikt i Boden. Under samma tid höll Försvarsmakten på att avveckla sitt krigsförråd – där mängder av choklad från Kalmar lagrades.

Kvinnorna med sina "flinka fingrar" som plockar praliner på chokladfabriken i Kalmar.
Kvinnorna med sina "flinka fingrar" som plockar praliner på chokladfabriken i Kalmar.Foto: Okänd, Kalmar läns museum

– De bara matade ut choklad till killarna som lumpade. Antingen fick man ta med sig chokladen hem eller så skulle den slängas. Min man stoppade chokladen i fickorna. Vi bodde då i Alingsås, så mannen och chokladen flögs från Boden till Göteborg och sedan hem till oss.

– Det verkar som att det var rätt färsk choklad då. Kakorna producerades 1982 och var bara sex år gamla. En man skrev att han gjorde lumpen i mitten av 70-talet och fick choklad från Kalmar som var tillverkad under 40-talet, säger Monika och skrattar.

”Jag gick på dagis bredvid Nordchokladfabriken i Kalmar. De hade fläktar i gatuhöjd där man kunde stå och lukta sig mätt på chokladdofterna som kom ut.”
Kommentar från Monikas inlägg.
bild 1/2

Det har gått över 41 år sedan kakan tillverkades och rullades ut på bandet i chokladfabriken. Samma år visades Steven Spielbergs E.T på biograferna, Joan Jett & The Blackhearts sjöng ”I Love Rock 'n' Roll” och Olof Palme blev ännu en gång Sveriges statsminister.

Okänt vilket år bilden från chokladfabriken togs.
Okänt vilket år bilden från chokladfabriken togs.Foto: Okänd, Kalmar läns museum

– Vi hade väl ett tiotal hemma och använde chokladen, varför just denna blev kvar vet jag inte riktigt. Den har flyttat runt med, det är en berest chokladkaka. På 80-talet bodde vi i lägenhet, sedan flyttade vi till hus. I 35 år har den följt med nu och för två år sedan hittade jag den oöppnad i en byrålåda. Då blev det lite som en sport att se hur länge den skulle klara sig.

– När den fyllde 40 öppnade jag den för att kolla. Det var ingen beläggning eller någonting. Då blev jag ännu mer fascinerad, hur kan en kaka se helt oberörd ut?

En affish vid Candelia.
En affish vid Candelia.Foto: Pierre Rosberg

Kan det bli 40 år till för chokladkakan? Kanske kan den gå i arv?

– Ja, varför inte. Det är det som blivit så spännande med det. Jag har en son som jobbat inom det militära, han kanske vill ta över den.

Hur håller du dig från att inte smaka på den?

– Det är inga problem faktiskt. Jag smakade ju när de var några år gamla och det är inte som vanlig choklad. Något i tillverkningen gjorde dem hållbara, men det är kanske inte det godaste.

Om chokladfabriken i Kalmar

Chokladfabriken i Kalmar startades 1903 av V. S. Johansson. En mycket småskalig tillverkning på Storgatan 25 var grunden till varumärket ”Röda Ugglan”.

1910 flyttade chokladtillverkningen till före detta Ångbakeriets lokaler och en större källare på Östra Sjögatan 20. Företaget bytte namn till AB Kalmar konfekt och karamellfabrik. År 1915 flyttade verksamheten till den då nedlagda Gustafsbergs tänsdsticksfabriks lokaler på Spännarebacken i Kalmar. 1926 ändrades namnet till AB Kalmar Chokladfabrik.

Fabriken förstördes av en brand 1928 och efter en viss tvekan byggdes den upp igen. 1940 byggdes fabriken till med 2700 kvadratmeter i tre våningar. 1948 köptes företaget av KF, som 1970 fusionerade bolaget med de danska och norska konsumentkooperativens chokladfabriker. Företaget fick nu namnet Nordchoklad AB. Verksamheten hade 750 anställda varav ca 400 i Kalmar, 25 i Åstorp och 325 i Kolding, Danmark. Verksamheten slogs ihop med Svea Choklad i Norrköping och bytte namn till Candelia. Cloetta köpte i sin tur Candelia och lade ner tillverkningen i Kalmar 1998.

I lokalen finns numera Friskis och svettis samt olika myndigheter.

Källa: Kalmar läns museum

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons