GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

Christer har samlat på frimärken i 60 år: ”Rogivande och lärorikt”

Veckans profil är Christer C Svensson, ordförande i Kalmar Filatelistförening som i år fyller 75 år. Han berättar om sitt eget frimärksintresse och vad han tror kommer hända med frimärkena i framtiden.
Publicerad 19 november 2022
Ordförande Christer Svensson hoppades värva nya medlemmar under lördagen.
Ordförande Christer Svensson hoppades värva nya medlemmar under lördagen.Foto: Wiktor Lidvall

Namn: Christer C Svensson

Ålder: 74 år

Familj: Gift med Marie-Louise sedan snart 50 år, två barn, Torgny och Håkan med familj, och två barnbarn, Maja och Anton

Bor: Kalmar

Kommer från: Kalmar

Gör: Idag pensionär, tidigare egenföretagare på Kalmar Telesystem AB

Beskriv dig själv med tre ord: Glad, noggrann, arbetsnarkoman

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– 07:00.

Hur startar du helst dagen?

– Grötfrukost.

Hur gör du för att varva ner?

– Har väldigt svårt för att varva ner, men jag försöker vara ute och gå så mycket som möjligt.

Hur tacklar du en motgång?

– Först blir jag lite sur och sedan försöker jag analysera motgången sedan lägga den åt sidan och gå vidare.

Vad gör du en ledig dag?

– Som pensionär är alla dagar lediga nu mera. Hålla på med min frimärkssamling, fixa på mina veteranbilar, en Volkswagen -56 och en Volkswagen -66. Mycket tid lägger jag på ett aktivt föreningsliv.

Hur började ditt intresse för frimärken?

– Mitt frimärksintresse startade som barn i 10-årsåldern. Det var så att min storebror Paul hade startat en frimärksklubb, Duveströms Frimärksklubb i Blomstermåla, och då startade jag och några klasskamrater en filial till Duveströms Frimärksklubb i Kalmar där vi hade våra möten och bytte frimärken med varandra. På den tiden så samlade jag på alla frimärken från hela världen – bara de var färgglada. Sedan blev det ett uppehåll från 15-årsåldern fram till 35-årsåldern, då började jag samla på svenska frimärken, 1:a dagsbrev, utgivningssatser, motivblad och häften. Jag gick med i Kalmar Filatelistförening i slutet på 1990-talet. Idag samlar jag endast på häften från Sverige. Har varit aktiv i Kalmar Filatelistförening styrelse sedan början på 2000-talet och sedan 2017 är jag ordförande i föreningen.

Vad är det som är så roligt med just frimärken?

– Det är ju rogivande och lärorikt. När jag började var det mycket geografikunskaper, att lära sig om olika länder och sådana saker. Jag tyckte om vackra frimärken på den tiden. Det är väldigt rogivande att sitta och plocka och det finns facit där man kan se vad de är värda. När de kom ut, vilka färgnyanser, valörer och så vidare. Det var väl så det började.

– Jag fick klipp av föräldrar och vänner, där de klippt av en bit av kuvertet med frimärket kvar. Sen la jag det i vatten så det kunde blötas upp och sen fick man frimärket frilagt. Jag torkade det och pressade med en vanlig bok så de blev plana och fina. Sen satte man en liten klisterbit på själva frimärket baksidan och satte i sina album så de satt fast sedan. Rätt mycket sådant man höll på med.

– Kalmar var inte så stort på den tiden så man gick till Henning Kullzén på Kaggensgatan och köpte paket med klipp. Det låg till höger under där Kullzénska caféet ligger nu och till vänster hade han sin syster som sålde väggbonader och sådant. De bodde ovanpå där caféet ligger idag. Frimärkesbutiken fanns lika länge som Henning levde, till 80-talet.

Hur många frimärken har du?

– Omöjligt att svara på. Man räknar inte frimärken för räknandets skull. Man tittar på häften som jag på senare tid samlat på. Posten har utgivning fyra gånger per år då det kommer ett nytt häfte. Alla vi som samlar frimärken, vi har mycket frimärken och ändå går vi och köper. Min äldsta son Torgny samlar på frimärken med björnar och har ställt ut sin samling inom Europa. Det är ett jättejobb. Jag har inte haft så mycket tid då jag hade företag och ett 15-tal anställda. Sen har jag inte känt något behov heller. Man vill gärna ha en hel serie men det är svårt lyckas. En serie är att du har frimärken från häfte nummer ett till det som finns idag, jag tror det ligger på 600-någonting. Nummer ett är från 1920-talet. Fram till slutet på 40-talet var de handgjorda, de är ganska dyrbara och svåra få tag i.

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

– Sommarstugan på Oknö.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Läser fackböcker och självbiografier, lyssnar helst på dansbandsmusik och tittar gärna på svenska serier.

Person du ser upp till?

– Jan Carlsson (SAS Janne).

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Leif GW Persson, Kung Carl-Gustav och Lasse Holm.

Vad skulle du bjuda på?

– Raggmunkar, fläsk och lingon.

Vad ser du fram emot just nu?

– Att jag kan vara ute och gå tillsammans med barnbarnens hund Nisse som vi är dagmatte åt.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Min fru Marie-Louise.

Hur ser du på framtiden?

– Att jag får behålla hälsan och leva i många år. Min mormor blev 101 år.

Nu börjar det ju bli ovanligare att använda frimärken då vi skickar mindre brev. Vad tycker du om det?

– Dagens frimärken är gummerade och det är inte lika enkelt att få bort dem från brevet som tidigare. Idag behöver man tyvärr använda kemisk bensin för att få bort det vilket ju inte går att låta barn använda. Det har ändrats lite tillverkningsprocessen och måste effektiviseras. Däremot är det jättefina motiv på våra frimärken idag, det kan jag inte sticka under stol med. Men det är ju en hobby mest för oss lite äldre. Jag har en som är född -27 som är med i föreningen, han är 95 år. Och äldsta kvinnan är född -30, hon är 92 år. Den yngsta medlemmen är mitt barnbarn som är 12 år. Åldern på våra medlemmar är mest 60-årsåldern och uppåt. Det finns en del i 40-årsåldern men inte så jättemånga.

Tror du frimärken kommer finnas kvar i framtiden?

– Visst är det färre som skickar brev men jag tror det kommer finnas kvar en tid framåt. Det är lärorikt att läsa om olika länder och olika frimärken och allmänbildande på olika sätt. Om vi ser andra lände så har de flesta fortfarande fyra utgivningar per år precis som Postnord. De har inte minskat ner något på det. Vi får se vad som händer. Senaste utskicket till medlemmar då sa man att man skulle börja ha en kontrollsiffra istället för frimärket på brevet. Anledningen är att många inte sätter avsändare på sina brev och så kan det vara svårt att spåra om det hamnar fel. Men har man kontrollsiffran registrera det på namnet som lämnar in.

– När vi i föreningen skickar post till varandra, då är det ju 13 kronor porto för ett brev. Då lägger man ihop gamla frimärken som vi vill bli av med. Man brukar knappt få plats med adressen. Så ser ni något brev mycket frimärken då kan jag med nästan 100 procent säkerhet säga att någon frimärkesklubb har skickat det!

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.