Annons

Claes Malmberg intar Kalmar med ny show: ”Det roliga blir roligare om det finns allvar i botten”

Komiker, musikalartist och skådespelare. Claes Malmberg har många strängar på sin lyra och en lång karriär i ryggsäcken. Nu är han högaktuell med sin självbiografiska humor- och musikshow ”I huvudet på Claes Malmberg”.
Publicerad 6 september 2023
Claes Malmberg.
Claes Malmberg.Foto: Per Jahnke

Claes Malmberg har kommit att bli en av landets mest folkkära komiker, skådespelare och musikalartist. Hans karriär tog fart när han blev ett med hårdrocksälskande Ronny Jönsson för över 30 år sedan.

Sedan dess har han både gjort stormusikaler som Les Misérables, blivit känd som Lotta på Bråkmakaregatans pappa och varit en av fyra medlemmar i kvartetten Ravaillacz. Den sista september kommer han till Kalmar med sin självbiografiska humor- och musikshow ”I huvudet på Claes Malmberg”.

Annons

– Jag utgår från delar av mitt egna liv. Jag berättar om min karriär, vad som hänt i den och hur barndomen har sett ut. Jag kommer ta upp allt från när jag jobbade med Janne Malmsjö till mina musikalroller. Ja allt som jag hinner med att lyfta. Det som har varit roligt helt enkelt, jag har fått välja delar annars hade showen blivit för lång. Det var regissören Niklas Holtne som föredrog det, annars hade jag kanske inte tyckt att det var så mycket att prata om, men det är ett bra avstamp, säger Claes Malmberg.

– Jag tror på kontraster. Det roliga blir roligare om det finns allvar i botten. Ibland kan man bara behöva skratta. Jag har reflektioner och tankar jag med, det är inte så stor skillnad mot mig och dem jag spelar och har spelat. Jag lever i samma verklighet som alla andra, sedan är jag privilegierad på många sätt, men jag har samma oro och samma tankar förmodligen som de flesta i publiken. För mig är det väldigt viktigt att inte vara en artist som står snett ovanför utan i jämnhöjd.

Ronny Jönsson (Claes Malmberg) möter Kurt Olsson (Lasse Brandeby).
Ronny Jönsson (Claes Malmberg) möter Kurt Olsson (Lasse Brandeby).Foto: Privat

Du lockar med att du tänker berätta om vad Lasse Brandeby egentligen glömde i din bil, vad var det?

– Haha, det kan jag inte bjuda på nu. Men jag kan säga såhär: det är värt att gå bara för att få reda på vad Lasse glömde i bilen, säger Claes och skrattar.

Claes Malmberg har tidigare gjort shower som utgår från händelser i hans liv. Men kanske aldrig tidigare med stort fokus på karriären, berättar han. Det ihop med komik och musik av pianisten Benneth Fagerlund och gitarristen Martin Tallström gör berättandet fulländat, säger Claes.

– Jag har alltid sagt att musik och komik ligger nära varandra. Det handlar om tajmning. Egentligen handlar det inte så mycket om att man säger en massa roliga saker, utan hur du säger det och på vilket sätt.

Foto: Privat

– Berättandet är det viktiga för mig och inte att bara jaga poängen. Jag vill måla upp en bild för publiken. Och musiken är viktig av den anledningen att publiken får pausa lite och jag får göra det jag tycker om. Jag har gjort ett 20-tal musikaler, det är egentligen det jag gjort mest under min karriär.

Hur känns det nu inför premiären?

– Det känns bra. Vi har hittat fina låtar, bra infallsvinklar och jag litar på regissören Niklas Holtne. Han är en väldigt bra regissör för mig. Jag går mycket på magkänsla och feeling, men han är mer metodisk. Det är en väldigt bra regissör.

Vad vill du själv ha ut av showen?

Annons

– Om jag kan glädja andra människor blir jag glad. Tycker publiken om det och skrattar så är det fint. Jag eftersträvar responsen, den i sig självt är en enorm kick. Förhoppningsvis är det något för alla. Har man bara lite humor kan man gå.

Claes Malmberg sätter upp sin show på Kalmar Teater den sista september.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons