GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Claude Monet och 17 andra konstnärer intar Kalmar slott – så blir nästa års utställning

Den 1 april kommer Claude Monet och hans vänner att inta Kalmar slott med nästa års säsongsutställning ”Monet & Friends Alive”. Det blir en upplevelse för ögat – men också för örat och näsan.
Publicerad 18 november 2022
Monet & Friends alive intar Kalmar slott 2023
Monet & Friends alive intar Kalmar slott 2023Foto: Pressbild

– Jag vill att ni ska få följa med på en resa till något av det vackraste jag vet. Genom munblåsta glas fångar ni ljuset på era näthinnor där allt blir levande. I 2023 års utställning ”Monet & Friends Alive” blir det som att se impressionisternas penseldrag live, berättar slottschef Meg Nömgård.

Det är Grande Experiences som är tillbaka igen, det världsledande företaget bakom ”Van Gogh Alive” som var säsongsutställning på slottet år 2019. Med SENSORY4-system kombineras flera kanaler av rörlig grafik som strålas genom 40 högupplösta projektorer med surroundljud av biokvalitet.

Monet & Friends alive intar Kalmar slott 2023
Monet & Friends alive intar Kalmar slott 2023Foto: Pressbild

Förutom Claude Monet visas verk av 17 andra impressionister. Däribland Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir och Camille Pissarro. Utställningen Monet & Friends Alive har redan besökt bland annat Mexico City, Beijing och Rom men kommer nu till Sverige för första gången.

– Monet är het, det är många som gillar honom. Det har varit svårt att få hit utställningen till en stad med vårt invånarantal, vi kan ju inte konkurrera med Mexico City, så vi är väldigt glada att de vill satsa på oss igen, säger Meg Nömgård.

Meg Nömgård, slottschef, ser fram emot 2023 års säsongsutställning.
Meg Nömgård, slottschef, ser fram emot 2023 års säsongsutställning.Foto: Hedda Ottestam

Förutom 40 bildprojektorer kommer utställningen även bjuda på en upplevelse för hörseln och luktsinnet, genom klassisk musik i högtalarna och dofter som tagits fram tillsammans med parfymörer.

– Det är väl valda dofter och vi ser fram emot en uppsvepande upplevelse. Sist var det en angenäm doft av lavendel och olika örter där vi togs med till Frankrike, säger Emelie Nilsson, kommunikatör.

Utställningen pågår från den 1 april till och med den 5 november 2023.

– Vi ser väldigt mycket fram emot detta och vi vet att många människor har väntat och längtat då det var fyra år sedan vi hade något liknande sist. Man behöver inte vara en stor konstkännare för att ta till sig utställningen utan den passar alla åldrar och är en bra väg in i konstvärlden, säger Meg Nömgård.

Monet & Friends alive intar Kalmar slott 2023
Monet & Friends alive intar Kalmar slott 2023Foto: Pressbild
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.