Clownlabbet roar inlagda barn – från Baronen

I Intersports gamla lager på Baronen bor numera två sjukhusclowner. KaBom och Mike brukade ha sin arbetsplats på sjukhusen runt om i länet, där de underhåller sjuka barn, men i och med pandemin pausades deras arbete och de blev tvungna att tänka om. Nu har Clownlabbet flyttat in i Baronen där de istället livesänder sina avsnitt!
Publicerad 30 september 2020
Mikael Lovestedt ”Mike”, Anders Stensson och Martin Ibohm, ”KaBom”.
Mikael Lovestedt ”Mike”, Anders Stensson och Martin Ibohm, ”KaBom”.Foto: Agnes Aronsson

– Lokalen blev till en tv-studio. I våras var vi snabba med att bli digitala i stället, berättar Mikael Lovestedt, med clownnamnet Mike.

– Nu livesänder vi fyra stycken 20-minutersavsnitt i veckan som vi lägger upp på vår hemsida och i våra sociala medier. Vem som helst kan ju titta på oss. Vi kan nå ut till hela världen nu, så det är jättebra, säger Martin Ibohm, som går under namnet KaBom.

Baronen i Kalmar har tillsammans med ägargruppen P&E Fastighetspartner AB och huvudägaren Regio ett socialt hållbarhetsarbete. Av den anledningen har Regio gått in och stöttat Clownlabbet med halva hyran för lokalen, vilket gör det möjligt för dem att tillfälligt ha sin studio i Baronen under hösten.

– Vi är väldigt tacksamma att vi kan göra detta och att vi får hyra lokalen till ett förmånligt pris. Barnen får ut någonting av det och vi får behålla vårt jobb, säger Mikael Lovestedt.

Clownlabbet ska göra 54 sändningar i år. Än så länge har de genomfört ett tiotal. Varje avsnitt har ett tema och innehåller bland annat lite musik och lite trolleri.

– Vi går inte efter manus, men har ett bestämt tema och vet hur avsnittet ska börja och sluta. Vi har försökt bygga upp bilden av att det här är vårt hem, så de första avsnitten handlade om att vi flyttade in i vårt nya hem. Sedan har vi även haft 5-årskalas för Clownlabbet med tårta och partyhattar, bland annat, säger Martin Ibohm.

Foto: Agnes Aronsson

Mikael Lovestedt började arbeta som sjukhusclown 2002 och Martin Ibohm hakade på 2015, när de startade Clownlabbet tillsammans.

Sedan slutet på augusti får de återigen möjlighet att besöka barnen i Västervik en gång i månaden.

– När man fick komma ut på sjukhuset igen förstod man verkligen vilket fantastiskt jobb man har. Det var så häftigt att se reaktionerna från barnen igen och man känner att man kan göra skillnad i stunden. Ibland får vi varva ner tempot, ibland få upp energi. Det är toppen att vi även är digitala nu, men det ersätter inte mötena, säger Martin Ibohm.

I vanliga fall brukar de även vara på avdelningar på sjukhusen i Karlskrona och Växjö samt på barnmottagningen i Ljungby, men de besöken är pausade på obestämt framtid. Till clownernas stora glädje har barnkliniken i Kalmar precis meddelat att de nu öppnar upp för fysiska möten igen. Men i sin studio kan de spela in material som underhåller barnen – trots att de just nu inte får vara på plats på de flesta sjukhusen.

– En tv-studio trodde man aldrig skulle bli i Baronen, säger Anders Stensson som är ansvarig förvaltare och kommersiell utvecklare för Baronen.

– Man måste bli kreativ och tänka utanför boxen det här året. Det här med att livesända blir ett nytt segment i deras repertoar.

Anders Stensson, ansvarig förvaltare och kommersiell utvecklare för Baronen.
Anders Stensson, ansvarig förvaltare och kommersiell utvecklare för Baronen.Foto: Agnes Aronsson

Anders Stenssons och Clownlabbets vägar möttes inför julen 2019, när Baronen hade event för social hållbarhet och välgörande ändamål under adventhelgerna. Clownlabbet var en del i det. När Intersport sedan flyttade ut behövdes en tillfällig hyresgäst.

– Det finns framtidsplaner för Intersports gamla yta några år framåt, men just nu behövdes andra tillfälliga hyresgäster. Jag började luska i vad vi kunde hitta för aktörer som kunde passa. Vi på Baronen tycker att det är väldigt viktigt att Clownlabbets arbete kan fortgå även under dessa förhållanden så vi var i kontakt under våren och jag sa att jag kunde lösa en lokal, vilket kändes superkul, säger Anders Stensson, och tillägger,

– Det är väldigt viktigt att alla fastighetsägare ser möjligheter till att tillfälligt utnyttja tomma lokaler. Det behöver inte alltid vara knutet till en inkomst. Det kan göra en stor samhällsnytta istället.

Clownlabbets huvudsponsorer är Barncancerfonden Östra och Folkuniversitetet, plus en hel del andra bidragsgivare. När Coronan drabbade Sverige fick Clownlabbet omställningsstöd av Region Kalmar län. De valde då att köpa in konsulttjänst av Scenteknik Kalmar AB, så att de kunde göra i ordning sin tv-studio och satsa digitalt.

– Det är jättebra, för det sysselsatte inte bara oss utan även Scenteknik och den typen av företag är ju, precis som kultursektorn, också hårt drabbade av minskat antal arbetstillfällen nu under Coronapandemin, säger Mikael Lovestedt.

Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.