Container föll av släp - bägge åtalade frias

Containern föll av släpet på E22 i höjd med Rockneby, i mars förra året. Lastbilsföraren och åkeriets ägare åtalades, men har nu båda friats av Kalmar tingsrätt.
Publicerad 5 maj 2021
Containern föll ned på E22 och tryckte till mitträckena rejält. Den hann dock flyttas från vägbanan innan polisen fotograferade olycksplatsen.
Containern föll ned på E22 och tryckte till mitträckena rejält. Den hann dock flyttas från vägbanan innan polisen fotograferade olycksplatsen.Foto: Ur Polisens förundersökning

Lastbilsföraren, en Kalmarbo i 25-årsåldern, åtalades för brott mot trafikförordningen, för att ha ”underlåtit att sätta fast lastanordning på föreskrivet sätt”.

Åkeriets ägare, en Kalmarbo i 65-årsåldern, åtalades för brott mot fordonsförordningen, för att ha ”brustit i underhåll och skötsel så att fordonet inte var tillförlitligt ur säkerhetssynpunkt”.

Enligt föraren så kontrollerade han att containern var ordentligt fastlåst innan han påbörjade färden, och rätten anser inte att åklagaren kunnat bevisa att han agerat oaktsamt på något vis.

När det gäller skicket på släpet menade polisens tekniker att olyckan troligtvis orsakats av olika faktorer, men lyfte fram att en låsklack var sliten liksom den sprint som ska låsa den.

Åkeriägaren har gjort en egen teknisk undersökning och underkänner polisens slutsatser. Han menar att orsaken till olyckan var en trasig fjäder inne i konstruktionen, som gått sönder under pågående transport och därmed inte gått att förutse. Att det helt enkelt handlar om en olyckshändelse.

Rätten skriver i sin friande dom att den slitna låsklacken förvisso är besvärande för åkeriägaren, men att det inte är styrkt att mannen har brustit i underhåll eller skötsel på så sätt att fordonet varit icke ”tillförlitligt ur säkerhetssynpunkt”.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.