Annons

Coronaviruset sprids snabbt i hela landet – det visar tester av avloppsvattnet

Coronavirusets spridning ökar kraftigt i landet. Sedan månadsskiftet november-december ses ökningen av viruset i svenskt avloppsvatten. Den variant som ökat mest de senaste veckorna är en undervariant av omikron kallad BQ.1. Det visar analyser från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Publicerad 23 december 2022
.
.Foto: Mostphotos

– Halterna av SARS-CoV2, viruset som orsakar COVID-19, har legat på en ganska stabil nivå under hösten, men vi har sett en väldigt snabb ökning under december. Halterna är betydligt högre än de var i december 2021, och i till exempel Östhammar är nivåerna de högsta vi har sett sedan vi började mäta där för nästan två år sedan, säger Maja Malmberg, forskare vid SLU, i ett pressutskick.

Diagram som visar hur nivåer av SARS-CoV2 har varierat i avloppsvatten från 13 kommuner under 2022.
Diagram som visar hur nivåer av SARS-CoV2 har varierat i avloppsvatten från 13 kommuner under 2022.Foto: SLU

Provtagning har skett i Kalmar, Uppsala, Örebro, Umeå, Västerås, Östersund, Helsingborg, Jönköping, Gävle, Ekerö, Tierp, Älvkarleby och Östhammar.

Annons

Spridningsmönstret ser lite olika ut i kommunerna, där nivåerna har minskat på vissa platser men fortsatt öka på andra.

– Vi vet fortfarande inte så mycket om vad dessa skillnader beror på, till exempel hur mycket vädret påverkar smittspridningen. Vi har dock sett att smittspridningen kan påverkas av att det dyker upp nya varianter av SARS-CoV2, och därför är övervakningen av olika varianter viktig, säger Anna Székely, som leder arbetet.

– Eftersom vi inte längre har en allmän testning av covid-19 i samhället är övervakningen av avloppsvatten ett bra komplement till data från sjukvården. Den ger oss en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället, både för COVID-19 och influensa. Att ta prover på avloppsvatten är också ett förhållandevis smidigt och billigt sätt att hålla koll på virusutvecklingen. Det är mycket dyrare och mer omständligt att ta prover på alla med symptom, säger Anna Székely.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons