Annons

Covid-19: Då kan regionala rekommendationer komma tillbaka

Publicerad 17 juni 2021

De senaste veckorna har antalet konstaterade fall av covid-19 minskat i stadig takt i länet. De fall som nu upptäcks är i stor omfattning i den yngre åldersgruppen – grundskola, gymnasium och högskola. Samtidigt har deltavarianten av covid-19, även kallat den indiska mutationen, nått samhällsspridning i landet.

– Skulle deltavarianten få fäste även i vårt län kan det återigen bli aktuellt med regionala rekommendationer även hos oss, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Än har inget fall av deltavarianten konstaterats i länet men oron finns, dessutom är risken för spridning av deltavarianten större bland dem som inte är vaccinerade. Än har heller inte omfattningen av smittspridning i samband med skolavslutningar och studentfester visat sig.

– Det har förekommit oroväckande stora privata arrangemang med upp emot 90 deltagare, men även skolor som haft väldigt stora sammankomster. Jag vill påminna om att under hela juni månad ska vi fortsatt bara umgås i en mindre krets, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons