Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Covid-19: Fyra av tio har den brittiska varianten

Region Kalmar län rapporterar en fördubbling av den brittiska virusvarianten.
Foto: Vkstudio/Mostphotos

Av de fall under förra veckan där typen av covid-19 fastslogs var hela 40 procent den brittiska varianten. Det är en kraftig ökning mot veckorna före.

– Vi hade en förvånansvärt hög andel i de stickprov som gjordes veckorna 5 och 6, nu visar det sig att det skett en fördubbling. Den brittiska varianten är mer smittsam, vilket vi ser just nu i en ökning av antalet smittade i vårt län och att fler personer behöver sjukhusvård igen, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer i ett pressmeddelande.

Antalet insjuknade riskerar att öka ytterligare de närmaste veckorna. När skolorna startar efter sportlovet rekommenderas därför distansundervisning i högstadiet och på gymnasiet.

– Har man som vuxen träffat nya kontakter under sportlovet är det också viktigt att man gör vad man kan för att förhindra smittspridning, detta är inget som enbart rör barn och ungdomar, fortsätter Per-Åke Jarnheimer.

Har du varit utomlands ska du hålla dig i hemmet och undvika andra människor än den egna familjen under den närmaste veckan, samt gå och provta dig en gång direkt och en gång efter fem dagar.

Läs mer