Covid-19: Hårt tryck på provtagning – tiderna är fullbokade

Det är ett hårt tryck på att provta sig för covid-19 och det har lett till att det först nästa vecka finns lediga tider att boka för egenprovtagning.
Publicerad 6 november 2020

Foto: Linus Gunnarsson, Mostphotos

På fredagen meddelar Region Kalmar att det är hårt tryck på provtagning för covid-19. Smittspridningen har ökat kraftigt i Kalmar län de senaste veckorna och allt fler vill testa sig. Det är först nästa vecka som det finns lediga tider att boka för egenprovtagning. De närmsta dagarna på apoteken och andra utlämningsställen är nämligen fullbokade.

För att minska trycket något uppmanar nu regionen att bara de som har symtom bokar test. Har man bokat in sig utan symtom går det att avboka så att en person som bättre behöver tiden kan få den. Man betonar även att det är viktigt att stanna hemma om man har symtom och ännu inte testat sig.

– Vi använder just nu alla de resurser vi har till vårt förfogande i regionen och kan totalt göra 8 200 analyser i veckan. 5 000 är avsedda för personal och patienter inom sjukvården och den kommunala omsorgen och 3 200 för allmänheten som egentest. Därför är det en viktig uppmaning att bara de som har symtom bokar sig för ett egenprov. Det går inte i dagsläget att utöka testningskapaciteten ytterligare. Vi arbetar fortsatt hårt med frågan, säger samordnare Andreas Delphin på Region Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.