Covid-19: Kraftig ökning av smittade i länet

Publicerad 23 oktober 2020
Foto: Kennert Kullman Mostphotos & Pressbild Region Kalmar län

På fredagseftermiddagen meddelar Region Kalmar län att man ser en kraftig ökning av smittade i Kalmar län. De senaste två veckorna ses en trend där antalet fall nästan har fördubblats jämfört med veckan innan.

– Efter en period med relativt få fall så ser vi nu en snabb ökning av smittade för varje dag som går. Ökningen sker i alla åldersgrupper, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Nu uppmanar Lisa Labbé Sandelin att alla länsinvånare ska följa råden från Folkhälsomyndigheten om att hålla avstånd både inomhus och utomhus, tvätta händerna ofta, att stanna hemma vid minsta symtom, att testa sig vid symtom och stanna hemma tills provsvaret kommit.

– Vi ser att smittan sprids på arbetsplatser och skolor när man sitter tätt tillsammans i fikarum eller uppehållsrum. Jag vill därför uppmana alla att begränsa sina kontakter så mycket som möjligt. Gå till exempel inte på fester eller sociala evenemang. Behöver du gå till affären eller åka kollektivtrafik, välj tider när det är färre människor i rörelse. Undvik även onödiga resor under höstlovet. Vi måste alla ta vårt ansvar och tillsammans bidra till att minska smittspridningen.

För närvarande vårdas två personer på sjukhus i länet för covid-19.

– Vi har än så länge inte så många inlagda på sjukhusen men av erfarenhet från i våras och från andra regioner vet vi att det är en tidsfråga nu innan vi kommer se flera allvarligt sjuka som behöver sjukhusvård säger hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.