Annons

Covid-19: Stickprov på förskola då små barn har uppvisat symtom: ”Ganska ovanligt”

I söndags fick vårdnadshavare med barn på Kapten Karlssons förskola information om att en medarbetare testats positivt för covid-19. Nu har ytterligare en medarbetare testats positiv och flera familjer är hemma med förkylningssymtom. Nu planeras stickprov av barn för att se om de är smittbärare eller ej.
”Det är flera små barn som uppvisat symtom som kan vara förenliga med covid-19 och detta är ganska ovanligt”, skriver Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till KalmarPosten.
Publicerad 28 januari 2021
Foto: Region Kalmar län, Mostphotos

På torsdagen har ytterligare en medarbetare testats positivt för covid-19. I ett brev till vårdnadshavare till barn på förskolan berättar man att flera barn och flera familjer är hemma med förkylningssymtom.

”Då vi ser att flera barn och familjer har symtom får vi en känsla av att barnen kan vara smittbärare/spridare och därför kommer stickprov att göras för att bekräfta eller dementera detta”, skriver förskolan i brevet som gått till vårdnadshavarna.

Annons

Man har i samråd med smittsjuksköterskan och smittskyddsläkaren kontaktat ett fåtal familjer för att eventuellt kunna provta barnen i familjen. Dessa familjer har redan blivit kontaktade av rektorn på förskolan.

Hur kommer det sig att ni misstänker just barnen i detta fall som smittbärare? Och hur kommer stickproven att gå till rent konkret?

– Det är svårt att säga något än om det är just barnen som är smittbärare. Det vi dock har sett är som det brukar vara – barnen, ofta de yngre, blir förkylda när de kommer hit. Nu har vi ju sett att även hela familjer insjuknat i samband med att ett barn har blivit sjukt, säger Annika Wirefeldt, rektor på förskolan Kapten Karlsson, och fortsätter:

– Hur stickproven kommer att gå till, det vet jag inte i dag. Vi har kontakt med smittspårningen som kommer att sköta det. Vi har kontaktat vårdnadshavare och frågat om det är okej att en smittskyddssjuksköterska eventuellt hör av sig.

Har ni planer på att behöva pausa verksamheten?

– Nej, hittills är det endast två medarbetare som har smittats. Eftersom vi inte har någon personalbrist ser vi ingen anledning i att göra det.

Hur arbetar ni vidare i det här?

– En smittspårning pågår samtidigt som vi har ett samarbete med smittskyddsläkare. Situationen är densamma för oss som på många andra skolor. Därför kommer det heller inte vara något tvång för personalen att testa sig – utan det är upp till var och en hur den vill göra.

Anledningen till att man vill provta barn på förskolan är att det är ovanligt att små barn uppvisar symtom som kan vara förenliga med covid-19.

”Vi håller på med en smittspårning på den aktuella förskolan just nu och kan därför i nuläget inte uttala oss om utbredningen av smitta bland barnen och bland personalen eller hur smittan har spridits. Anledningen till att vi gör en smittspårning där vi även provtar några av barnen är att det är flera små barn som uppvisat symtom som kan vara förenliga med covid-19 och detta är ganska ovanligt. Vi får återkomma när smittspårningen är klar”, skriver smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till KalmarPosten.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons