Annons

Covid-19: Tuffaste veckan för sjukvården hittills: ”Ökat behov av intensivvård”

Veckan som har gått har varit den absolut tuffaste och mest påfrestande för sjukvården i länet under den rådande pandemin.
Publicerad 8 januari 2021

Större delen av veckan har mer än 50 personer dagligen vårdats för covid-19 vid länets sjukhus. Dessutom har antalet personer som vårdats med respirator på intensivvårdsavdelningarna ökat.

– Vi har en ökad belastning och jobbar nu för att frigöra resurser och öppna upp fler vårdplatser för covid-19-patienter. Det kommer att påverka icke-akuta operationer och mottagningsbesök vid alla tre sjukhusen. Samtidigt strävar vi efter att minimera de negativa effekterna så långt det går, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist, i ett pressmeddelande.

Annons

Regionen har under en tid haft möjliget att ta emot och vårda patienter från andra regioner som har en större belastning än Region Kalmar län, det kommer man även att fortsätta med.

– Det känns väldigt bra att vi kan hjälpas åt nationellt och vi kommer att fortsätta att ställa upp så länge vi har möjlighet. Vi har dock under den gångna veckan sett ett ökat behov av intensivvård och behöver öka antalet vårdplatser även där.

Sedan pandemin drog igång på allvar i Sverige har drygt 600 personer vårdats för covid-19 vid länets sjukhus, totalt har 75 personer avlidit på sjukhus till följd av covid-19. Två av dessa kommer från andra regioner som har fått vård i Kalmar län.

Enligt regionen är smittspridningen fortfarande omfattande i länet och man ser ingen avmattning. Med anledning av detta har smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin rekommenderat länets kommuner att högstadieundervisningen ska ske på distans i den mån det går fram till den 24 januari.

– Det finns en stor risk att smittspridningen ökar ytterligare när folk kommer tillbaka till arbetsplatser och skolor efter helgerna. Därför gäller det nu att verkligen undvika alla onödiga kontakter med andra. Följ råden; stanna hemma vid minsta symtom, jobba hemma om du har möjlighet till det, tvätta händerna ofta och håll avstånd, säger Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Vaccinationerna har dragit igång på allvar i länet under veckan som gått. Det har hittills vaccinerats 1 876 personer sedan starten i mellandagarna. Nästa vecka planeras ytterligare 2 300 doser att fördelas till de som omfattas av den första prioriteringsgruppen. Det gäller förutom brukare på särskilt boende, personer med särskild service för vuxna inom LSS, personer med personlig assistans, personer som i sitt boende har hemtjänst eller hemsjukvård, hushållskontakter till dessa personer och personal inom dessa verksamheter.

– Från vecka 3 med start den 18 januari kommer också personal inom sjukvården som har nära kontakt med covidsjuka att vaccineras för att minska risken att personal insjuknar och att det blir störningar i sjukvården. Det gäller exempelvis personal inom intensivvården, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons