GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Då blir det maffig 50-årsfest för Ölandsbron: ”Vill ha innerlighet”

Den 30 september firar Kalmar och Öland den långa 50-åringen Ölandsbron. Firandet sker med pompa och ståt på hamnplan i Färjestaden.
Publicerad 23 september 2022
Joakim Engström, projektledare och producent.
Joakim Engström, projektledare och producent.Foto: Linus Gunnarsson

På hamnplan i Färjestaden väntas ett maffigt firande för allmänheten. Joakim Engstrand, som är projektledare och producent för evenemanget, hoppas på magi och gemenskap.

– Det har varit jättekul att jobba med Ölandsbron. Alla man träffar har en Ölandsbro-historia. Det viktigaste för mig är att skapa gemenskap mellan människor, jag vill ha innerlighet. Bron är också en symbol om att föra folk till varandra eller upptäcka nya platser. Det är en förutsättning för främlingsnyfikenhet, säger Joakim Engstrand.

Det är ett digert program man har arbetat fram för födelsedagsfirandet. På hamnplan kommer man att kunna se fordon från -72, åka på tur med MS Solsund mellan Kalmar och Öland, åka luftballong och njuta av konserter med Effie och Adee. Lennart Palm är konferencier som bland annat kommer intervjua profiler kring deras bild av Ölandsbron. Dessutom kan man se en spännande fotbollsmatch där Kalmar FF årgång -72 och framåt möter Färjestadens GOIF:s elvaåringar.

– Jag har försökt bygga så filosofiskt jag kan. Att det ska vara saker som händer från båda sidorna. Effie är från fastlandet och Adee från Öland. Kalmar FF, uppenbarligen från Kalmar, möter knattarna från Färjestaden och Solsund som åker fram och tillbaka i sundet.

En del av firandet pågår under större delen av dagen, men det officiella firandet startar klockan 16.30.

– När vi är framme vid showdelen som startar klockan 19 kommer fartyget Solsund att vara eldupplyst och på taket kommer en blåsorkester att spela på vägen in. När de kommer in tänds eldinstallationer i hamnen som är skapade av Edwin Böck.

– Blir det stilla och regnfritt kan det bli hur magiskt som helst. Blir det blåsigt och regnigt blir det mer safe, men de mesta går att genomföra ändå.

Vad hoppas du deltagarna ska känna under firandet?

– Gemenskap och nostalgi, men också med en riktning framåt.

Ölandsbron 50 år är ett gemensamt firande mellan Destination Kalmar och Ölands Turismorganisation. Exakta tider för de olika aktiviteterna och föreställningarna finns på Ölands Turismorganisations hemsida.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.