Annons

Då införs krav på registrering av katter – så går man till väga

Med start i januari 2023 är det lag på att kattägare ska registrera sina katter hos Jordbruksverket. Syftet är att höja kattens status som sällskapsdjur.
Publicerad 26 juni 2022
Foto: Mostphotos

Jordbruksverket har som ansvar att utveckla ett system för registreringen och arbetar med att utveckla en e-tjänst för ändamålet.

– Vi arbetar nu med att utveckla en e-tjänst för registrering. Vår tidsplan är att kunna öppna den nya e-tjänsten i mitten av januari 2023, säger Anders Elfström, avdelningschef, i ett pressmeddelande.

Annons

Jordbruksverket berättar att de får många frågor om registrering och hur man som kattägare ska gå till väga.

– Vi får många frågor från kattägare som vill veta hur de ska göra. Det kommer alltså inte vara möjligt för dem att registrera sin katt hos Jordbruksverket innan mitten av januari 2023. Det alla kattägare däremot kan göra redan nu är att förbereda sig, genom att id-märka sina katter om de inte redan har gjort det, säger Anders Elfström.

Märkning är nämligen nödvändigt för att kunna registrera katter när tjänsten öppnar. Som en del i att bygga det nya registret för Jordbruksverket en dialog med organisationer som redan idag erbjuder frivilliga register.

Jordbruksverket kommer att ta ut en avgift för registrering av katter, precis som för hundar. Avgifterna ska finansiera de kostnader som blir för utveckling och förvaltning av registret.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons