unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Då passerar julgransflygningen över ditt huvud

Du får inte en utan två möjligheter att se stridsflygplan i julformation flyga över Kalmar i december.
Julgransflygning med Jas 39 Gripen den 12 december 2016.
Julgransflygning med Jas 39 Gripen den 12 december 2016.
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Traditionen har nu några år på nacken och fortsätter även 2020. Svenska flygförband visar upp sig strax före jul genom att flyga i formation över en rad svenska städer.

Först ut är Blekinge Flygflottilj, F17, som genomför sin julgransflygning den 15 december, om vädret tillåter. Klockan 15.15 beräknas planen passera över centrala Kalmar. Den 16 december är reservdag ifall vädret skulle ställa till det.

”Formationsflygning - julgransflygning - är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser där Försvarsmakten kanske inte syns så ofta”, skriver F17 på facebook.

Den 16 december kan det bli trångt i luftrummet över Kalmar, utifall F17 inte kan genomföra sin flygning den 15:e. Den 16:e planerar nämligen Skaraborgs flygflottilj att formationsflyga över staden med transportplan Tp 84 Hercules. Denna formation går under namnet Julkulan, och beräknas passera Kalmar klockan 12.47.

Kalmar är den enda staden i länet som flygformationerna passerar i år.

Läs mer