Då ska kommunen använda avloppsvatten till planteringar
Kommunen har fattat beslut om att så långt som möjlig undvika att använda dricksvatten vid bevattning av planteringar och träd. Beslutet grundar sig i att vatten redan har börjat att bli en bristvara och problemen riskerar att öka i framtiden. Främst används dagvatten vid bevattning, men vid långvarig torka riskerar det att bli brist även på detta.
Därför börjar man blicka mot mer hållbara lösningar. Genom finansiering från EU och staten har kommunen ett samarbetsprojekt med Kalmar Vatten AB fått möjligheten att prova UV-ljus för att rena vatten för bevattning.
”En möjlig lösning är att använda en del av det sötvatten som annars släpps ut i Kalmarsund från reningsverket. Genom att tillvarata renat avloppsvatten till bevattning, kan kommunen spara dricksvatten och minska uttaget av grundvatten”, skriver Kalmar kommun i ett pressmeddelande.
Vattnet har redan genomgått flera reningssteg och klarar utsläppskraven när det släpps långt ut i Kalmarsund, men för att garantera människors säkerhet kommer man alltså rena vattnet i ännu ett steg. Det görs genom att belysa vattnet med UV-ljus som dödar bakterier och andra mikroorganismer.
”Rent praktiskt kommer vi att koppla in en ledning från reningsverkets avloppsvatten till en container som innehåller utrustning för att desinficera vattnet med UV-ljus. Därifrån pumpas sedan vattnet över till vår tankvagn för bevattning”, skriver kommunen.
Kalmar kommun meddelar också att det inte finns någon oro att det kommer lukta avlopp när detta vatten används till bevattning. Både lukt och hälsorisker försvinner när vattnet har renats så pass mycket.
Planeringen av projektet med analyser har pågått i cirka ett år. Tanken är att den tekniska lösningen ska vara klar för användning i början av månadsskiftet april/maj 2024.