Då smäller kanonerna på Kalmar slott: ”Historisk händelse”

Kungaparet besöker Kalmar län den 16 maj med anledning av att H.M Konungen firar 50 år som kung. Det kommer att uppmärksammas med pompa och ståt – samt salut med 21 skott.
Publicerad 9 maj 2023
Kanon på Kalmar slott.
Kanon på Kalmar slott.Foto: Christian Alsing

– Det blir en historisk händelse. Kalmar Slott och stad är en plats där salut har skjutits under hundratals år, men traditionen upphörde i slutet av 1800-talet. Nu är det dags igen, för att hylla Sveriges längst regerande monark, säger slottschef Meg Nömgård, i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten började redan på 1600-talet att skjuta salut för att fira högt uppsatta personer och nationella bemärkelsedagar. Salutskjutning har blivit en välkänd välkomsthälsning till kungligheter som besöker Sverige och vid firandet av födelsedagar och namnsdagar för främst regenter och tronföljare.

I år firar H.M. Konungen 50 år på tronen. Med anledning av jubileet offentliggörs  ett nytt porträtt av Kungen. Fotografiet är taget av fotograf Thron Ullberg i Rikssalen på Kungl. Slottet i Stockholm. Det var i denna sal som Kungens trontillträdesceremoni ägde rum i september 1973 under vilken Kungen bland annat kungjorde sitt valspråk ”För Sverige – i tiden”. 

I fotografiet är Kungen placerad bredvid den praktfulla silvertronen. Tronstolen var en gåva från riksrådet Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina i samband med hennes kröning i Storkyrkan i Stockholm 1650. I dag är silvertronen en symbol för den svenska monarkin och räknas till rikets värdighetstecken.

I porträttet bär Konungen amiralsuniform med samtliga svenska riddarordnars högsta värdigheter. Ytterst hänger Serafimerorden med kedja och därefter Svärdsorden, Nordstjärneorden samt Vasaorden i kedjor. Kring halsen bär Kungen Dannebrogsordens storkommendörstecken, en ordensvärdighet som endast tilldelas den danska monarkens närmaste anförvanter. Under ordenskedjorna skymtar även svenska och norska kungliga minnesmedaljer.
I år firar H.M. Konungen 50 år på tronen. Med anledning av jubileet offentliggörs ett nytt porträtt av Kungen. Fotografiet är taget av fotograf Thron Ullberg i Rikssalen på Kungl. Slottet i Stockholm. Det var i denna sal som Kungens trontillträdesceremoni ägde rum i september 1973 under vilken Kungen bland annat kungjorde sitt valspråk ”För Sverige – i tiden”. I fotografiet är Kungen placerad bredvid den praktfulla silvertronen. Tronstolen var en gåva från riksrådet Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina i samband med hennes kröning i Storkyrkan i Stockholm 1650. I dag är silvertronen en symbol för den svenska monarkin och räknas till rikets värdighetstecken. I porträttet bär Konungen amiralsuniform med samtliga svenska riddarordnars högsta värdigheter. Ytterst hänger Serafimerorden med kedja och därefter Svärdsorden, Nordstjärneorden samt Vasaorden i kedjor. Kring halsen bär Kungen Dannebrogsordens storkommendörstecken, en ordensvärdighet som endast tilldelas den danska monarkens närmaste anförvanter. Under ordenskedjorna skymtar även svenska och norska kungliga minnesmedaljer.Foto: Thron Ullberg

– Vi tycker att det är väldigt fint och roligt att vi på detta sätt får möjlighet att höra historiens vingslag och vilken dag kan vara mer passade än när Kungen kommer på besök, säger Meg Nömgård.

Salutskjutningen sker vid 14.20 den 16 maj. Kalmar slott meddelar att båtar och kanotister gärna får hålla sig undan Slottsfjärden under saluten. Även skotträdda hundar bör ta en promenad någon annanstans än i Stadsparken vid tidpunkten.

Jubileumsprogram på Kalmar Slott 16 maj

Kl. 14.20: Kungaparet anländer till Kalmar Slott – Salutskjutning sker

Kl. 14.30–15.20: Program på inre Borggården

Vernissage för fotoutställningen ”50 år för Sverige”. Ensemble Mare Balticum spelar renässansmusik, Brickmakers slott i lego finns att se.

Kl. 15.20: Kungaparet lämnar Kalmar Slott och utställningen öppnar för allmänheten.

Kalmar slott rekommenderar besökare att vara på plats på slottet senast kl. 14.15. För den intresserade finns det möjlighet att komma fram och besöka militärerna och se på kanonerna. Det bör ske i god tid före salutskjutningen eller efteråt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.