Annons

Dansbandslegendaren om ”Så mycket bättre” och Kalmarspelningen: ”Vi ska inte stanna kvar utan titta framåt”

Han är högaktuell i ”Så mycket bättre” och ger sig ut på vägarna igen ihop med Lasse Stefanz och en ny konsertupplevelse. I vår landar de i Kalmarsalen och visar en ny sida – men denna gången kommer bandet inte att spela för dansande publik
Publicerad 22 oktober 2022
Även om dansbandslegendaren i 55 år har spelat, turnerat och fått människor att dansa så var det pirrigt att kliva in i huset på Gotland.
Även om dansbandslegendaren i 55 år har spelat, turnerat och fått människor att dansa så var det pirrigt att kliva in i huset på Gotland.Foto: Mattias Johansson/2entertain

Olle Jönsson

Ålder: 67 år.

Familj: Hustrun Gunilla, barnen Dan och Lina.

Bor: Röetved, norr om Kristianstad.

Bakgrund: Sångare i Lasse Stefanz, som han och några skolkamrater bildade 1967. Det Grammis-belönade bandet har nått stora listframgångar med bland andra ”De sista ljuva åren”, ”Det regnar och regnar”, ”Oh Julie” och ”Peppelinos bar”.

Det visste du inte om mig: En stor supporter till tyska rockbandet Rammstein. Är sedan många år samlare av ovanliga Zippo-tändare.

Aktuell med: Programmet ”Så mycket bättre” som sänds på TV4 på lördagar klockan 20 och med en ny turné tillsammans med Lasse Stefanz.

Det är en peppad och glad Olle Jönsson, sångare i det tidlösa dansbandet Lasse Stefanz, som pratar med KalmarPosten inför premiären av ”Så mycket bättre” i kväll.

I somras åkte frontfiguren i Lasse Stefanz till Gotland för att under sex dagar kurera sig och spela musik med artistkollegor som Måns Zelmerlöw, Albin Lee Meldau och Anna Ternheim.

Annons

– Jag tänkte att ”fan klarar jag detta?” och pratade med min familj om att tacka ja när jag fick frågan om att vara med, och det gjorde jag sen. Men jag var väldigt väldigt spänd när jag skulle åka. Vilka låtar skulle jag välja? Och vilka artister kommer jag träffa?

– Och när jag kom dit så var det som första dagen i skolan. Jag visste inte vilka kompisar jag skulle tycka om eller om jag skulle bli respekterad, men det gick ju förvånansvärt bra. När jag satt på planet hem från Visby till Stockholm så saknade jag ju det. Vi levde väldigt tätt inpå varandra.

Olle berättar att han imponerats av sina yngre artistkollegor under ”Så mycket bättre” – bland annat av Molly Hammar och popduon Norlie & KKV.
Olle berättar att han imponerats av sina yngre artistkollegor under ”Så mycket bättre” – bland annat av Molly Hammar och popduon Norlie & KKV.Foto: Tv4

Även om dansbandslegendaren i 55 år har spelat, turnerat och fått människor att dansa så var det pirrigt att kliva in i huset på Gotland. Han bestämde sig för att han ville leverera och även bjuda in och upptäcka den yngre generationens musikskapare.

– Jag ville leverera. Jag var ju åldermannen där inne, nästan dubbelt så gammal som de andra som var där. Men det funkade jättebra.

– De öppnade famnen direkt, för de andra artisterna var jag ingen överraskning. De hade haft koll på mig och Lasse Stefanz i många år. Och vi kunde både prata om glädje och sorg.

I 55 år har dansbandet och Olle hållit igång, med allt från att toppa svensktoppen till att nog ha besökt varenda dansställe i landet.

Och efter att ”Så mycket bättre” sänts klart i vinter så väntas en konserthusturné – men denna gången kommer bandet inte att spela för dansande publik. I stället välkomnas publiken till Kalmarsalens sittplatser, något som bandet bara bjudit in till ett fåtal gånger under ett halvt sekel.

– Det finns nästan inga dansbanor kvar och ska folk få uppleva vår musik så får det bli konserter. Om man ser det till Kalmar så spelar vi säkert fyra gånger om året på Sandra, men det finns ju inte längre. Då får publiken komma till konserthallar och så får publiken försöka låta bli att dansa, eller så kan man göra det sittandes.

– Jag tycker att vår musik absolut är kvalificerad till att bara sitta och lyssna på också. I början är det lite svårt att göra konserter för man är ju van vid att folk dansar förbi, men nu blir det helt annorlunda.

Och att välja musik till konserten i vår kommer bli en utmaning berättar Olle. Bandet sitter på en stor låtskatt och får efter ”Så mycket bättre” ännu fler låtar att lägga till i sin repertoar.

Lasse Stefanz bildades 1967 när Olle bara var tolv år gammal och firar i år 55 år tillsammans, även om bandmedlemmarna bytts ut under åren.
Lasse Stefanz bildades 1967 när Olle bara var tolv år gammal och firar i år 55 år tillsammans, även om bandmedlemmarna bytts ut under åren.Foto: Privat
Annons

– Det är svårt att plocka ut 25 låtar som känns rätt när man har 800 låtar att välja på. Vi skulle nästan haft en slumpgenerator som väljer åt oss. Det som ska bli spännande att se är var ”Så mycket bättre”-låtarna hamnar. Det kanske blir så att vi spelar artisternas tolkningar också, men jag kan inte berätta så mycket om det.

Tror du att spelningarna kommer bli en nytändning för bandet?

– Det kan vara svårt att väcka liv i gamla gubbar, men på något vis så är ju detta en inspiration. Vi ska inte stanna kvar utan titta framåt, vi vill visa att det går att göra mer till vår musik än att dansa. Jag hoppas att publiken ska gå från konserten och tänka att det funkar att bara lyssna på.

– Men om det blir 55 år till av Lasse Stefanz är jag inte säker på, haha.

Till sist Olle, vilket är ditt bästa minne från Kalmar?

– På Larmtorget har vi haft många fantastiska spelningar. Det var trevligt och torget har varit fyllt av människor. Det har varit riktigt mysigt, vi har också åkt över till grannen Öland och spelat. Jag har bara positivt att säga om Kalmar och Öland.

– Jag kan inte säga att jag längtar efter kroppkakor för jag har aldrig vågat smaka det, men det kanske blir till denna gången när vi kommer till Kalmar.

Den tredje december kommer även bandet till dansbandsgalan på Hatstore Arena i Kalmar.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons