GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Därför firar vi allhelgonahelgen

Under lördagen firas Alla helgons dag, som är en av de största kyrkliga högtiderna i Sverige. Men varför firas den egentligen?
Publicerad 5 november 2022
Foto: Mostphotos

Allhelgona är den högtid där vi uppmärksammar och minns dem som gått bort.

Alla helgons dag infaller på lördagen mellan 31 oktober och 6 november och firas i år den 5 november. Sedan den katolska tiden innebär alla helgons dag att de helgon som inte har en egen dag i almanackan hedras. Alla helgons dag noterades redan i det så kallade Vallentunakalendariet från 1198.

Vid en almanacksreform 1772 togs dagen bort som helgdag, men återinfördes 1953. Under dagen besöker många sina anhörigas gravar och tänder ljus. Första gången detta gjordes i Sverige är, såvitt man vet, var på 1920-talet på Värmdö kyrkogård i Stockholm.

Källa: Institutet för språk och folkminnen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.