De får möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur

Nu står det klart att Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelserna.
Publicerad 6 december 2022
Lodjur
LodjurFoto: ALFRED NYMAN / MOSTPHOTOS

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

När Naturvårdsverket presenterar årets inventering visar den att det finns omkring 1450 lodjur i Sverige och att populationen ligger med marginal över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Inventeringen visar även att alla rovdjursförvaltningsområden – som är uppdelade i norra, mellersta och södra – har uppnått sina miniminivåer.

”När referensvärdet för lodjur är uppnått för hela Sverige och ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån kan Naturvårdsverket överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt till alla länsstyrelser som ingår i det förvaltningsområdet”, skriver Naturvårdsverket.

– Vi har beaktat lodjursstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till det här beslutet, säger Carl-Johan Lindström.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.