De har startat projektet Träna för livet – gruppträning för cancerpatienter

När Victoria Vestman fick sin cancerdiagnos visste hon hur viktigt det var att fortsätta träna för sitt mående. Nu har hon tillsammans med Malkars startat en träningsgrupp för cancerpatienter.
Publicerad 14 maj 2021

Victoria Vestman leder projektet Träna för Livet på Malkars i Kalmar och i Färjestaden, där man erbjuder gruppträning för cancerpatienter under behandling. Tanken på en sluten träningsgrupp för personer som befinner sig i samma situation föddes när hon själv drabbades för cancer för två år sedan.

– Då fanns det inget utrymme för att starta en sådan här grupp. Sedan startade regionen en sektion tillsammans med regionala cancercentrum, där jag sitter som patientföreträdare, för att engagera privata aktörer runt om i vår region. Alla har ju inte tillgång till en fysioterapeut på sjukhus och alla sjukhus har inte heller någon cancerträning. Därför ville vi få igång de privata aktörerna och då var Malkars inbjudna. De frågade sedan om jag kunde tänka mig ha ett samarbete med dem – och det ville jag såklart, säger Victoria Vestman.

Projektet var i rullning och i mars startade man upp den nya träningsgruppen. För Victoria är det viktigt att nå ut med informationen om att det är nyttigt för cancerpatienter att träna.

– Den gamla skolan lever kvar lite tyvärr, att man ska vila när man får en cancerbehandling. Forskningen visar att cancerpatienter som har tränat kombinationen högintensiv träning och styrketräning har haft lägst sjukskrivning och mått väldigt bra jämfört med kontrollgruppen som inte har gjort sådana här pass. Man kan motverka fatigue, den trötthet du inte kan vila dig ifrån, och du mår bättre psykiskt. Sedan är det dagsformen som styr.

Förutom själva träningen ser Victoria en vinst i att få vara med i ett sammanhang på en neutral plats.

– Jag tror det gör ganska mycket att få komma hit. Träna på sjukhuset är också jättebra, men som cancerpatient är du på sjukhuset nästan varje vecka. Att få komma hit och träna blir en känsla av det vanliga, så som det var innan. Det är också jätteviktigt att man inte bara definierar sig som en cancerpatient, även om vi har slutna grupper. Samtidigt märker vi i pauser att samtalet kommer igång ganska snabbt. Ibland är det 75 procent träning och 25 procent samtal. Jag tror det är en bra mix att ha min erfarenhet i både träning och som cancerpatient.

– Jag hade definitivt gått på en sådan här grupp när jag var sjuk, helt klart. För man känner sig väldigt ensam. Även om mitt kontaktnät var jättefint och bra, har jag inte haft någon i min närhet som haft cancer. Det gör jättemycket att få prata med någon som vet hur det känns att koppla upp sig på apparaten och få omgången cellgifter, eller kan relatera till känslan när man drar handen genom håret och får en näve hår med sig. Man måste ha varit med om det och att ha en grupp likasinnade är starkt. Klyschigt, men tillsammans är man stark.

Tillsammans med anläggningsansvarig på Malkars, Frida Elmdal, har de satt samman de olika passen i Träna för livet. Inför starten hade de samtal med en fysioterapeut på Länssjukhuset i Kalmar.

– Hon berättade vilka träningspass hon körde med sina patienter Jag blev överraskad över hur hård träning det var, säger Frida.

Att vara med som privat aktör i det här projektet känns som en självklarhet för Frida och hennes arbetsgivare.

– Varför inte vara med när vi har möjligheten? Vi har salarna och personal. Det betyder mycket för dem som kan komma hit. Det kändes väldigt naturligt och jättebra att vara med att starta upp detta. Man blir också väldigt ödmjuk. Träning är för alla, men alla kanske inte har samma möjligheter att träna på det sättet som våra andra medlemmar gör. Det är en jätteviktig grupp och väldigt utvecklande för mig som togs in som en konsult i gruppträningsperspektiv kan man säga.

Eftersom personer under en cancerbehandling är infektionskänsliga får deltagarna gå in genom en särskild ingång och allt är särskilt corona-anpassat. Än så länge har man två deltagare och en tredje är på väg in.

– Jag ser gärna att gruppen växer då jag vet att behovet finns. Det här ger så otroligt mycket glädje, säger Victoria.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.