De letar ledtrådar om massakern i Sandby borg – testar nytt grepp

Linnéuniversitetets arkeologstudenter vill undersöka om det finns ledtrådar som förklarar 400-talets massaker i Sandby borg i Gamla Skogsby. För detta krävs resurser och nu erbjuder man även allmänheten att via crowdfunding bidra till de fortsatta undersökningarna. Bidragsgivare får som tack vara med på en exklusiv digital visning av utgrävningarna.
Publicerad 11 juli 2021
Utgrävning Gamla Skogsby.
Utgrävning Gamla Skogsby.Foto: Linnéuniversitetet

Trots att massakern i Sandby borg är relativt väldokumenterad vet man inte riktigt vem eller vilka som låg bakom dådet. Arkeologerna vill nu söka svaret västerut, mot Gamla Skogsby i närheten av Ölandsbron. Arkeologstudenterna har i två säsonger genomfört utgrävningar vid platsen och fler planeras till hösten. Nu behöver man säkra ekonomiska resurser för att kunna analysera de arkeologiska fynden. Därför testar man nu universitetet för första gången crowdfunding, där privatpersoner, företag och organisationer kan donera så mycket man vill och kan.

– Vi får statliga anslag för utbildning och forskning, vilket täcker studenternas kostnader för lärare, resor och utrustning för arkeologisk utgrävning. Om vi ska kunna gå vidare och analysera studenternas fynd för att få mer information behöver vi pengar från andra källor, säger Ylva Dandanell, projektledare och senior rådgivare vid Linnéuniversitetet, i ett pressutskick.

Bidragsgivarna får sedan delta vid en digital visning av utgrävningarna, guidade av arkeologer och studenter.

– Pengarna vi får in i projektet öronmärks för analyser av studenternas fynd, det finns idag ingen annan finansiering för det. Vi hoppas att intresset för arkeologiska utgrävningar och möjligheten att få mer fakta och kanske ledtrådar till mysteriet med massakern i Sandby borg kan locka många att ge ett bidrag.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.