De matchades med digitala kompisar under pandemin: ”Mer flexibelt”

”Jag tycker verkligen att fler borde prova på”, säger Nienke Bakker Keers och Carina Dagbro håller med. Nya Kompisbyrån är en ideell organisation som jobbar för att matcha nya och etablerade svenskar för roliga och enkla möten.
Publicerad 1 augusti 2020
Nienke Bakker Keers och Carina Dagbro har matchats med digitala kompisar.
Nienke Bakker Keers och Carina Dagbro har matchats med digitala kompisar.Foto: Agnes Aronsson

Nya Kompisbyråns vanliga verksamhet där två personer träffas över en fika eller en middag är inte aktuell just nu i och med pandemin. Därför utökades tjänsten under våren med "Digital kompis”. Det innebär att man i stället pratar via videosamtal med personen man matchas med.

Carina Dagbro som bor i Vita sand, matchades med en digital kompis av Nya kompisbyrån.

– Jag blev matchad mot en kvinna i Malmö som är 45 år och kommer från Turkiet. Vi pratar en eller ett par gånger i veckan via WhatsApp-video. Hon har bott i Sverige i tre år och vi har haft kontakt sedan mitten av maj.

Hur var första samtalet?

– Det var bra och vi ville fortsätta ha kontakt. Nu hörs vi oftare än i början. Hon har avslutat sin svenska 3-grupp så nu har hon inte riktigt någon att prata svenska med regelbundet, vilket gör vår kontakt ännu viktigare, säger Carina Dagbro.

Carina och hennes digitala kompis brukar prata i ungefär 30 minuter åt gången, och samtalen handlar om alltifrån matlagning och bakning, till barnen, cykling, hem och trädgård. Carina har planer på att resa ner till Malmö när rådande pandemisituation har lagt sig, för att träffa sin digitala kompis. De pratar alltid svenska, vilket är tanken att man som digital kompis helst ska göra.

– Min kompis säger att nyckeln till jobb är att lära sig språket. Jag tycker hon är duktig, men hon tycker att hon kan bli ännu bättre. Digital kompis är ett jättebra initiativ. Det är roligt för mig själv att lära känna någon från en annan kultur, och jag kan bidra med det svenska ska språket och svensk kultur, säger Carina.

Kompisbyrån har funnits i Kalmar sedan 2017, men slogs ihop med Invitationsdepartementet och från 2020 kallas de tillsammans för Nya kompisbyrån. Nienke Bakker Keers, ordförande Gemenskap Kalmar, är både matchare åt Nya Kompisbyrån men har även blivit matchad med en digital kompis genom byrån.

– I vår ordinarie verksamhet har jag matchats fyra-fem gånger och jag har kontakt med alla fortfarande. Jag matchades digitalt med en kvinna i Göteborg, men vi har inte fortsatt höras. Det finns inget krav på att man måste höras igen efter första mötet. Oavsett om man håller kontakten eller inte tror jag att varje sådant här möte är viktigt för nyetablerade svenskar, säger Nienke Bakker Keers.

60 till 70 procent av de som matchas väljer att ha kontakt fler än en gång. Innan semestrarna var siffran 18 matchade personer i Kalmar, och nu hoppas Carina och Nienke på att fler i regionen ska haka på.

– Jag tycker verkligen att fler borde prova på, för det är enkelt att anmäla sig och vi behöver fler etablerade svenskar. Det är lärorikt och ett sätt att träffa andra människor trots dessa tider. Alla över 18 år är välkomna att anmäla sig och jag vill särskilt uppmana äldre personer som sitter ensamma att medverka, säger Nienke Bakker Keers.

Man behöver inte vara född i Sverige för att delta, men man behöver ha en någorlunda bra språknivå i svenska. Det gäller givetvis att de nyetablerade svenskarna också har åtminstone lite förkunskaper i svenska så att det går att kommunicera, men det är inte på något sätt förbjudet att använda sig av engelska i nödfall.

– Just när det gäller digital kompis matchar vi kön, ålder och sedan försöker vi ordna möte så snabbt som möjligt. Det finne en tanke om att digital kompis kommer fortsätta även efter pandemin. Det begränsar oss inte regionalt så mycket, säger Nienke Bakker Keers.

Vad är fördelen med en digital kompis?

– Man kan träffas oftare digitalt. Även om jag är i väg kan jag ringa ett samtal till henne. Det blir mer flexibelt, säger Carina.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.