De unga i Oxhagen i upprop: ”Utanförskap i området”

De unga i Oxhagen i Kalmar har samlat in cirka 260 namnunderskrifter i ett upprop för att bygga en multisportsplan i området. ”I Kalmar finns det cirka 450 föreningar och i Oxhagen är ingen av dem verksam”, säger John Heyne, på uppdrag av de unga i Oxhagen.
Publicerad 13 oktober 2020
John Heyne/Genrefoto
John Heyne/GenrefotoFoto: Privat/Mostphotos

– I Kalmar finns det cirka 450 föreningar och i Oxhagen är ingen av dem verksam. De unga känner sig övergivna och det finns mycket utanförskap i området. De unga vill engagera sig och för sin egen skull och för sina syskon och det finns hopp och framtidstro i området. Nu vill de själva ta ansvar för en positiv framtid, säger John Heyne, på uppdrag av de unga i Oxhagen.

John Heyne arbetar vid skolan Thoren Framtid och har koordinerat arbetet med namnunderskrifterna samt hjälpt de unga att formulera sin önskan. Han menar på att områden som Rinkabyholm får multisportplaner medan Oxhagen, som i mycket är ett segregerat område, inte ens har en fotbollsplan.

– Vi har en basketplan där man slår sig för att det är hål i marken, säger John Heyne.

De unga har samlat in medborgarunderskrifter genom att knacka dörr och genom att stå utanför Giraffen och berätta om sina förhoppningar om en multisportplan.

– Detta gör de på fritiden och det visar på en kraft och en vilja i ett utanförskapsområde. Det är ett verktyg för att skapa förändring, säger John Heyne.

På tisdag nästa vecka, den 20 oktober, är det tänkt att underskrifterna lämnas över och en inbjudan har gått ut till kommunråden och media. Barnen har även ett antal medborgarförslag som de har gjort, som ännu inte har skickats in. I medborgarförslagen lyfter de vilka förbättringar som önskas i området, som exempelvis lampor i gångtunnlar.

– Vi har bjudit in politiker från kommunen och årskurs fyra vill lämna över sina namnunderskrifter till dem. Vi vet inte om det dyker upp någon eller inte men då är det också ett tecken, säger John Heyne.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.