Dejting-app för hundar växer sig stor i Kalmartrakten

Var och varannan människa har ett konto på någon form av sociala medier. Nu är det hundarnas tur att träffa nya bekantskaper på nätet.
Publicerad 28 september 2022
Nanna Helsén och hunden Jolf
Nanna Helsén och hunden JolfFoto: Privat

Appen DogDater har funnits i drygt ett år och växer hela tiden. Skaparen Nanna Helsén ville skapa en plats för likasinnade där man kan utbyta erfarenheter, träffa nya promenadkompisar eller bara visa fina bilder på sin hund. Dessutom verkar appen särskilt populär i Kalmarområdet.

– Vi har väldigt många användare i Kalmar. Det gick snabbt där av någon anledning. Det bygger på nätverkseffekt, så någon hittade nog appen i ett tidigt skede och sedan spridit den. En vild gissning är att Kalmar är ett tacksamt ställe att ha hund på. Det är en ganska stor stad, men samtidigt finns det mycket natur. Det är oproportionerligt många hundar i Kalmar på appen jämfört med andra städer, säger Nanna Helsén.

Att appen behövdes var Nanna och hennes medgrundare överens om. Även om deras behov såg olika ut.

– Min kompis gick runt på stränderna på Gotland med sin hund och försökte hitta någon som ville para sin hund med hennes. Det gick inte så bra. Så hennes huvudsyfte var att kunna hitta någon att para sin hund med. För mig personligen var det snarare så att jag kände mig vilsen när jag skaffade hund. Det är ett stort ansvar och jag saknade en plats där jag kunde prata och dela tips och erfarenheter med andra hundägare. Sedan har hundar sina egna personligheter, vissa passar bra ihop och andra inte. Jag ser hur bra min hund mår när han träffar någon som han faktiskt tycker om.

Sofie Bergman är en av alla användare från Kalmar som tycker att det är bra med ett nätverk för alla hundägare i staden – och Sverige.

Sofie Bergman och Cosmo.
Sofie Bergman och Cosmo.Foto: Privat

– Jag skaffade en hund tillsammans med två tjejkompisar, vilket är ett lite spännande koncept. Det är en cavapoo, blandning mellan Cavalier King Charles och pudel, som heter Cosmo. Jag bor ensam och är beroende av hundvakt ibland. Vi började söka om hur man hittar hundvakter och då kom den här appen upp.

Som ny hundägare kan det vara en extra hjälp att få kontakt med människor som har samma ras eller är i en liknande situation.

– Jag har skrivit med några tjejer där, varav en hade en liknande hund. Jag har inte träffat någon än, men det kommer jag nog göra. Främst var jag i behov av hundpassning, men det är bra att man kan hitta någon att gå promenad med. Till exempel om man inte så många anhöriga eller om man är nyinflyttad. Cosmo har varit lite rädd för större hundar, så det är jättesmidigt om man kan skriva och försöka hitta hundar i samma storlek och lynnen.

Även Lindsdalsbon Inger Ohlsson med hunden Hugo uppskattar möjligheten att träffa likasinnade.

Inger Olsson och Hugo bor i Lindsdal.
Inger Olsson och Hugo bor i Lindsdal.Foto: Privat

– Man kan ju alltid få chans till fler kontakter och lära känna folk. Hundar gillar ju att leka, busa och springa av sig. Det är trevligt att vara ensam ibland, men det är också trevligt med sällskap.

– Jag bor i Lindsdal och det kryllar säkert av hundägare i södra änden av stadskärnan också. Det är jättebra om man kan lära känna folk på det viset och ge varandra tips och råd.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.