Delar av Kalmar kan stå under vatten när havsnivåerna höjs

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har pekat ut 25 platser i landet som är särskilt utsatta när havsnivåerna höjs – Kalmar ingår i den listan.
Publicerad 24 augusti 2021
Varvsholmen i Kalmar.
Varvsholmen i Kalmar.Foto: CILLA / MOSTPHOTOS

Med anledning av detta arbetar länsstyrelsen med att ta fram en riskhanteringsplan för att kunna möta översvämningar, det rapporterar SVT.

De pågående klimatförändringarna kan innebära att flera centrala delar av Kalmar kommer att stå under vatten i slutet av seklet – om inget görs. Det är enligt länsstyrelsen platser som Kalmarsundsparken, Boholmarna, Ängö, Varvsholmen och delar av Fredriksskans som ligger i riskzonen.

– Havsnivåhöjningarna går just nu väldigt sakta – 3,5 millimeter om året. Men framåt 2050 kommer det att sätta fart, så vi måste planera för de havsnivåhöjningarna redan nu, säger Lars Ljungström som är klimatstrateg på Länsstyrelsen i Kalmar län, till SVT.

Riskhanteringsplanen är ute på remiss fram till den 1 oktober.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.