Dement person lämnades utan mat i elva dagar - trots hemtjänst

Kalmar kommun har gjort en lex Sarah-anmälan gällande en dement omsorgstagare med hemtjänst som levt i misär och inte fått mat på elva dagar.
Publicerad 21 oktober 2021
Genrefoto: Mostphotos
Genrefoto: Mostphotos

I Kalmar kommun ska en demenssjuk person ha levt i misär, trots att personen hade hemtjänst. Det framgår av en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, vilket SVT Nyheter rapporterar om. Personen ska bland annat ha lämnats elva dagar utan mat. Enligt anmälan stod det elva oöppnade datummärkta matlådor i vårdtagarens kylskåp. Dessutom ska sopor ha samlats på hög, avlopp slutat fungera och ingen har heller tvättat åt omsorgstagaren. Det rör sig om ett allvarligt missförhållande, enligt en anonym anmälan.

I sin IVO-anmälan skriver förvaltningen att det finns ett antal brister kring vårdtagaren, bland annat i dokumentation, arbetssätt och samverkan med anhöriga.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.