Den lilla kapseln räddar liv: Ny pacemaker till sjukhuset i Kalmar
Inne på hjärtavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar sitter överläkare Jörg Carlsson på sitt kontor. Precis när KalmarPosten fått komma in på avdelningen blir det allvar med en gång - en patient är på väg in med ambulans och har drabbats av en hjärtinfarkt.
Stämningen ändras totalt och ett påtagligt fokus lägger sig över avdelningen. Inom bara några minuter behöver Jörg och hans kollegor gå in i patientens hjärta och vidga kärlen. Något som kan vara på liv och död för patienten som kommer in.
Och metoden med att just vidga kärlen på de som drabbas av hjärtinfarkt är något Jörg varit med och byggt upp under sina 20 år på sjukhuset. Så kallat PCI-verksamhet.
– Jag har varit överläkare här sedan 2003 och har, tillsammans med flera läkare och sjuksköterskor, byggt upp PCI-verksamheten eller ballongvidgning av kärl. Både akut och planerat, säger Jörg Carlsson.
Trots att en person med hjärtinfarkt precis kommit in till avdelningen är Jörg lugn, det blir man efter så många år i branschen menar han. Han lämnar över hjärtinfarkten till en yngre kollega och presenterar istället anledningen till varför KalmarPosten är och hälsar på:
Nämligen en ny och liten pacemaker som Länssjukhuset opererar in. Vilket inte många andra sjukhus runtom i landet gör.
– Sedan tre år finns möjligheten för speciella patienter att operera in en kabellös pacemaker. Man sätter den direkt in i hjärtat istället för en kabel som måste gå igenom kärl. Den är mycket mindre och väger bara cirka två gram.
– Vi är det enda sjukhus som inte är universitetssjukhus som opererar in den.
Pacemakern är ungefär lika stor som en liten godisbit och flera stycken kan få plats i hjärtat om så skulle behövas.
Den lilla kapseln är dock dyr, notan för den hamnar på omkring 80 000 kronor. Ungefär 70 000 kronor dyrare än den traditionella pacemakern.
– En stor nackdel är ju att den är dyr. Men fördelen är att det inte finns några rapporterade infektioner och pacemaker-infektioner är en av de värsta problemen som man kan ha efter operation. Det är inte sällan att elektronen är påverkad och man måste ta ut hela systemet. Sådana problem har man inte med denna.
– Däremot kan man inte sätta in den i mycket unga patienter, för efter att batteriet är slut så kan man inte ta ut den. Då behöver man sätta in en ny. Så har man en ung patient som under sin livstid kanske behöver upp till åtta pacemaker skulle det bli för trångt i hjärtat.
Kapseln går in via ljumsken och hjärtat kan rymma några stycken om det skulle behövas. I nuläget har Jörg och hans kollegor satt dit den lilla pacemakern på 50 patienter i Kalmar - och han tror inte att det kommer minska heller.
– Patienterna som får den kanske har en särskilt infektionsrisk eller att det är omöjligt att komma in i kärlen på annat sätt, avslutar Jörg innan det är dags att följa den akuta operation som ska påbörjas i rummet bredvid.