unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Det här får era husdjur i julklapp - och det här ska ni INTE ge dem

9 av 10 hundägare och drygt varannan katt- och hästägare tänker ge sitt husdjur något extra i jul. Men mata dem inte med något de inte tål.
Foto: Mariia Mutova/Mostphotos

Överlag kommer 8 av 10 djurägare ge sitt husdjur en julklapp, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If.

Och ”Årets djurklapp” som de så skämtsamt kallar det är något att äta, vilket blir gåvan från 67 procent av de tillfrågade.

54 procent kommer ge sitt husdjur en leksak, 12 procent satsar på kläder och 9 procent ger djuret säkerhetsutrustning såsom reflex, nytt koppel eller tasskydd. 6 procent skänker en upplevelse i form av massage, frisering eller dylikt.

Saker att akta sig för

Våra husdjur vill äta gott under julen precis som vi, och många kommer som vi konstaterat ovan få just något ätbart i julgåva.

Men det finns också saker du absolut inte bör ge ditt husdjur. Kalmarposten tog ett snack med Jörg Kostro, chefsveterinär på AniCura Läckeby Djursjukhus, som varnade för följande:

Foto: Agnetasfoton/Mostphotos

1. Ge inte hunden eller katten några överblivna matrester från julbordet. För en hund- eller kattmage kan fet mat som julkorvar, saltat kött m.m. utlösa allvarliga mag-tarmbesvär. Dessutom krävs bara en liten mängd mat för att hunden ska få i sig för många kalorier.

Foto: BildOla/Mostphotos

2. Se upp med chokladasken. I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad chokladask på soffbordet kan därför vara livsfarligt för hunden.

Foto: Tatiana Goskova/Mostphotos

3. Russin och druvor kan ge hunden skador på njurarna, med smygande symtom som inte alltid märks direkt.

Foto: Vifi/Mostphotos

4. Lämna inte en jäsande bulldeg framme. Kan på några sekunder bli ett lockande byte för en hund som kan drabbas av akuta magproblem, diarré samt alkoholförgiftning.

Foto: Cseh Ioan/Mostphotos

5. Sötningsmedlet Xylitol har insulinliknande egenskaper hos en hund, och till och med små mängder kan orsaka extremt lågt blodsocker, vilket kan leda till kramper, koma och död.

Foto: Wavebreakmedia/Mostphotos

6. Lök eller mat som innehåller mycket lök och vitlök är inte heller bra för hundar. Lök orsakar så kallad hemolys som kan skada röda blodkroppar och orsaka svår blodbrist.

Foto: Farhad Ibrahimzade/Mostphotos

7. Var även aktsam med julblommorna: Hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros är giftigt för både hund och katt.

Läs mer