Annons

Det lilla bryggeriet i garaget: ”Det är kul med öl”

På en tomt i Kulltorp, en by utanför Vassmolösa, står ett sedvanligt garage med dubbelport. När portarna öppnas är det allt annat än olja, skiftnycklar och bilar som ryms i lokalen. Här står tankar i rostfritt stål, slangar och tomflaskor som väntar på att bli fyllda med öl. Det ombyggda garaget huserar nämligen det lilla bryggeriet Bracino – som betyder just bryggeri på latin.
– Det är gott med öl, det är kul med öl och det är roligt med smaker, säger Christofer Asterhed som driver Bracino.
Publicerad 5 februari 2022
Christofer Asterhed – Bracino bryggeri
Christofer Asterhed – Bracino bryggeriFoto: Linus Gunnarsson

Christofer Asterhed som driver det lilla lokala bryggeriet hemma på gården i Kulltorp startade som hemmabryggare i centrala Kalmar.

– Från början bryggde jag öl i badrummet när vi bodde i centrala Kalmar. Innan jag startade företaget och bara var hemmabryggare var det familj och vänner som smakade och de tyckte att ölen var god, oavsett vad jag bryggde. Sen vet jag inte om det var för att den var gratis, men jag tyckte också det var gott, skrattar Christofer.

Christofer Asterhed – Bracino bryggeri
Christofer Asterhed – Bracino bryggeriFoto: Linus Gunnarsson
Annons

Det var en av faktorerna som gjorde att intresset med ölbryggningen tog fart. Christofer och hans familj flyttade till ett hus där han började brygga öl i källaren och i samma veva startade företaget, det var år 2019.

– Jag har velat starta företag hela livet och tyckte det var så roligt att brygga öl och jag insåg att det är ganska enkelt att brygga öl som faktiskt är god. Så då startade jag ett bryggeri.

Christofer Asterhed – Bracino bryggeri
Christofer Asterhed – Bracino bryggeriFoto: Linus Gunnarsson

Ganska direkt efter att företaget startades var Christofer med på ölmässan i Kalmar.

– Där fick jag också mycket bra feedback och det sporrade mig ännu mer. Jag började sälja en del öl till lokala krogar inne i Kalmar.

När familjen sedan letade hus lite mer på landet såg Christofer även möjligheten att utöka verksamheten. För när de letade hus fanns det nämligen ett krav – det skulle finnas ett utrymme med högt i tak. I Kulltorp fanns den perfekta platsen med ett garage som lätt kunde rustas upp med hög takhöjd. Därefter gjordes garaget i ordning för att bli godkänt för livsmedelshantering.

Foto: Linus Gunnarsson

– Nu har jag två stycken trycktankar där jag kan jäsa 250 liter öl i varje tank, så nu kan jag hålla 500 liter öl. Om jag skulle snabba på processen skulle jag nog kunna få ut 500 liter av en sort på 1,5 vecka.

Christofer brygger främst öl i amerikansk stil med mycket humle och åt det tropiska hållet.

– Det är gott med öl, det är kul med öl och det är roligt med smaker.

När Christofer startade företaget nådde han snabbt sin första milstolpe med att sälja öl till krogar. När KalmarPosten hälsar på i Kulltorp är han i full fart med att installera en ny semiautomatisk flaskfyllare, och det kan behövas när han nu snart når milstolpe nummer två. I februari står nämligen hans öl Blondinen från staun i några av Systembolagets butiker.

Foto: Linus Gunnarsson

– Det ska bli jäkligt roligt. Det blir lite mer kontinuitet i försäljning förhoppningsvis. Jag ska leverera 6 000 liter av den ölen nästa år.

Annons

Hur ser dina framtida målsättningar ut?

– Framtida mål är att fortsätta här, använda vinst i företaget till att växa och köpa in fler tankar. Allting är alltid för litet oavsett hur stora kärl man köper in, haha.

– Jag jobbar natt på sjukhuset 100 procent, men jag ska gå ner till 85 procent så att jag har en vecka i månaden att lägga bara på bryggningen.

Christofer Asterhed – Bracino bryggeri
Christofer Asterhed – Bracino bryggeriFoto: Linus Gunnarsson

Christofers tips om hur man börjar brygga öl:

• Läs, läs, läs på nätet. Det finns väldigt bra böcker om bryggning, men i hembryggningsgrupper på sociala medier finns mycket tips. De är så jäkla duktiga som håller till där.

• Det räcker med att börja med ett startkit. Man kan starta i köket hemma med stora kastruller och en nätstrumpa. Det är kladdigt med det går. Man måste inte investera 50 000 för att börja. Det räcker ett par tusen för att komma igång.

• Testa mycket.

• Lär dig vad som förändrar smaken. Till exempel om du släpper i humlen från början och låter den koka i en timme blir det väldigt mycket beska, men om du släpper i den mot slutet får du ut de tropiska smakerna och aromen.

bild 1/5
Christofer Asterhed – Bracino bryggeri
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons