Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det var en fantastisk uppväxt på Dunö på alla sätt och vis”

Veckans profil pratar mycket och entusiastiskt. Om träningen och om sin nyutkomna bok som han hoppas ska bidra till bättre folkhälsa. Han minns med värme uppväxten på Dunö utanför Kalmar och bjuder gärna dottern Ophelia på fredagstacos.
– Jag älskar att vara utomhus och jag älskar att röra på mig, säger Johan Arnerlind som växte upp på Dunö i Kalmar men sedan 2006 bor i Halmstad.
– Jag älskar att vara utomhus och jag älskar att röra på mig, säger Johan Arnerlind som växte upp på Dunö i Kalmar men sedan 2006 bor i Halmstad.
Foto: Privat

Johan Arnerlind beskriver sig som nyfiken, ambitiös och enkel. Han är lika passionerad i allt han gör, som han är strukturerad. Efter många år inom gymbranschen är han idag Sverigechef för Eleiko, som tillverkar gymutrustning, och bor i Halmstad.

Så Johan, när klev du upp idag?

– Klockan ringer 05.30.

Hur kan en vanlig dag se ut?

– Är jag på kontoret tränar jag på gymmet, annars kanske det blir en löprunda på morgonen. Mellan 06.30-07 går jag igenom dagens och veckans prioriteringar, ägnar en halvtimme åt omvärldsbevakning, funderar och reflekterar över var jag står just nu. Sen tar jag tag i mejlkaoset.

Arbetsdagen fortlöper med samtal med säljare som vill diskutera produkter, prata om kunder och planera digitala möten.

– En viktig detalj är koffeinintaget. Ett jämnt flöde av kaffe under hela dagen, skrattar Johan.

Han står helst upp när han arbetar.

– Sitter jag för länge blir jag riktigt seg i bollen så då tar jag en promenad på kontoret. Receptionisten brukar skratta lite åt mig när jag går förbi.

Har det inte blivit löpning på morgonen blir det gärna en runda på eftermiddagen. Vilket inte drabbar arbetet.

– Nä, då klarar jag av några telefonkonferenser under tiden!

Johan poängterar att hans schema ser lite annorlunda ut om han har fyraåriga dottern Ophelia hos sig, som ska lämnas och hämtas på förskolan, och om han arbetar hemifrån eller från kontoret.

– Har jag inte Ophelia så slutar jag runt 17-17.30. Jag är förvisso på sätt och viss alltid ajour om någon i teamet hör av sig, men jag har blivit bättre på släppa arbetet när jag inte jobbar.

Hur ser en fredagskväll ut hemma hos dig?

– Fredagar brukar jag sluta lite tidigare. Har jag Ophelia brukar vi äta runt fem-sex, och då blir det gärna tacos, det blir det. Efter maten kanske vi ritar och målar lite innan jag lägger henne vid sju. Sen kraschar jag i soffan och hittar något att titta på. Har jag inte Ophelia är det inte så stor skillnad, jag är ganska trött när fredagen kommer.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag älskar att vara utomhus och jag älskar att röra på mig. En löprunda, eller ännu hellre en golfrunda. Kitesurfar om det blåser. Samma sak med dottern, vi är utomhus väldigt mycket.

Vad lyssnar du helst på?

– Jag lyssnar nästan alltid på musik och jag är allätare. Mycket 80-tal... mycket nutida... house. Jag gillar att koppla musiken till stämningen och har min chill-lista och min boost-lista.

Vad läser du?

– De tre senaste är Kafkas Amerika, Klas Östergrens Gentlemen och Salingers Räddaren i nöden. Men det blir en del deckare också, och böcker om personlig utveckling. Sju goda vanor av Stephen Covey har jag nog läst sex-sju gånger.

Vad tittar du på?

– Just nu Mad Men, och så väntar jag på nya säsongen av Exit. Gillar filmer och serier, och ser gärna om gamla klassiker som Snuten i Hollywood och Die Hard.

Vem ser du upp till?

– Erik Blomberg, vd på Eleiko. En man som lever sina värderingar.

Berätta om din uppväxt i Kalmar.

– Första levnadsåret bodde vi i Rinkabyholm sen flyttade vi till Dunö där pappa och farfar byggde vårt hus. Det var en fantastisk uppväxt där på alla sätt och vis, tryggt och vackert. Vi var 15-20 barn i ungefär samma ålder som lekte och hittade på saker, blev jagade av kor och lekte på isen.

Du nämnde något om en optimistjolle?

– Ja, farsan har alltid seglat och på somrarna höll han i en optimistjolleskola som alla vi barn gick på. Och så blev det mycket bad på somrarna, och ut med båt på sjön.

Som barn var Johan som barn är mest, testade olika sporter som ishockey, fotboll och luftgevärsskytte. Men det var inget han fastnade för.

– Förutom golfen, som jag började med redan då.

Träningsintresset väcktes på allvar först i högstadiet.

– Jag blev lite överviktig och kände inte riktigt igen mig så jag började på spinning på Nautilus. Tog moppen dit för ett till tre pass i veckan.

Johan tappade extrakilona och ett livslångt intresse var fött.

– Jag övertalade Nautilus om att få bli spinninginstruktör, fick gå en utbildning och det blev mitt första steg in i träningsvärlden. Senare blev jag PT på gymmet.

Sen har det rullat på. Efter gymnasietiden på Stagg kom Johan in på en biomedicinsk utbildning i Halmstad och flyttade dit 2006. Parallellt med studierna jobbade han på samma gymkedja som i Kalmar, blev anställd av Irene som senare blev hans hustru, och kunde då direkt omsätta teorin från studierna i praktiken på gymmet.

Om Johan får bjuda tre kända personer på middag

”Det blir skumpa och vatten rakt igenom!”

Johan Arnerlind får fundera lite på vilka tre kändisar han skulle bjuda på middag om han får välja fritt, men svarar sedan:
"Jag skulle bjuda Barack och Michelle Obama (de går väl som ett par!), Gunilla von Platen och Henrik Persson Ekdahl. Jag hade bjudit hem dem till altanen på sommaren och serverat en stadig guacamole med grillad halloumi och vattenmelon till förrätt. Till varmrätt blir det grillade möra kycklingfiléer, grillad oljedränkt spetskål, waldorfsallad, tryffelaioli och mango-chilisås. Till efterrätt blir det italiensk glass från Riccardos, som ligger runt knuten. Det blir skumpa och vatten rakt igenom!”

Studierna resulterade i en kandidatexamen i biomedicin, inriktning fysisk träning, och Johan drev egen verksamhet som personlig tränare på Nautilus i Halmstad, där han lanserade viktnedgångsprogrammet ”Tappa kilon med Johan”.

– En rolig anekdot är att vår nya koncern-vd kom på besök och vi introducerades. Jag missförstod vem det var och trodde det var en potentiell kund till mitt program!

När missförståndet väl var utrett fick vd:n höra om ”Tappa kilon med Johan”, och blev så imponerad att han bjöd in Johan till huvudkontoret i Stockholm för en presentation. Actic, som Nautilus hade bytt namn till, kom därefter att skapa sitt första nationella livsstilsprogram. Johan tog ett steg upp i karriären och satt snart i den centrala ledningsgruppen, där han fick jobba med produkt- och konceptutveckling. En himla kul resa, som han sammanfattar det.

Sedan några år tillbaka återfinns han alltså på Eleiko, vars logotyp du säkerligen har sett på en skivstång, hantel eller viktskiva om du någon gång varit på gymmet.

Och nu har du gett ut en bok också - berätta!

– I åratal jobbade jag med att ta fram sätt för att få gymmets medlemmar att verkligen komma igång med träningen och sedan fortsätta med den. För det blir ingen hälsoeffekt om du inte håller i träningen. Det här är något jag verkligen brinner för så jag tänkte att jag banne i mig ska skriva en bok.

Med ”Den enkla vägen till träningsvana - En metod av Johan Arnerlind” vill han så enkelt som möjligt coacha den som aldrig har tränat eller den som har försökt men aldrig hittat motivationen att fortsätta, att göra just det. Boken är uppbyggd närmast som en manual att följa för att komma igång med träningen och sedan utvecklas i sin egen takt.

– Utmaningen för de flesta är att de går ut för hårt - och slutar därför träna. Målet är att få människor att börja göra det minsta möjliga som krävs för att få ut en hälsoeffekt och därmed en hållbar träningsvana, för träning är bra för allt.

Boken släpptes i januari och mottagandet har varit positivt.

– Jättefint mottagande. Och så roligt att till och med 90-åriga farmor Ethel i Rinkabyholm har läst den med förstoringsglas och berättade att hon diskuterat ”gymnastikövningar” med sina väninnor. Det är ett så härligt avväpnande ord, så det har jag också börjat använda nu - gympa!

Profilen

Johan Arnerlind

Ålder: 35 år
Yrke: Områdeschef för Sverige, Danmark, Finland & Baltikum för Eleiko.
Familj: Fyraåriga dottern Ophelia, bästa vännen/exfrun Irene, systern Cecilia i Barcelona samt mamma Helén och pappa P-A på Dunö i Kalmar.
Bor: Halmstad
Aktuell: Med boken ”Den enkla vägen till träningsvana - En metod av Johan Arnerlind”

Läs mer