GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det visar trygghetsmätningen i Kalmar kommun

Polisen i region syd genomför varje år en trygghetsmätning tillsammans med kommunerna. Borgholm kommun stoltserar som den tryggaste kommunen i regionen och Kalmar kommun ser en liten förbättring.
Publicerad 17 november 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Under hösten 2021 skickades årets trygghetsmätning ut till hushåll runt om i polisregion syd. I Kalmar kommun gick enkäten ut till 4 200 invånare och frågorna handlade om ordningsstörningar, utsatthet för brott, upplevelsen av trygghet och oro för att bli utsatt för brott i sitt bostadsområde.

När Kalmar kommun analyserar resultatet av enkäten kan de konstatera att man är en trygg kommun i jämförelse med övriga 57 kommuner i polisregion syd. Man ser en liten förbättring gällande problemnivåer i de flesta områden. Andelen invånare som inte har utsatts för något brott under året ligger på omkring 77 procent, precis som tidigare år. Dock noterar man att den stora utmaningen ligger i trygghetskänslan när man är ute ensam sen kväll.

– Utifrån en djupare analys av resultatet kommer vi att kunna föreslå och besluta om åtgärder och aktiviteter för ökad trygghet. Redan nu gör dock resultatet nytta och hjälper oss att prioritera insatser och resurser, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsarbetet, i ett pressutskick.

Kommunen presenterar även hur man ska arbeta vidare med tryggheten. Man kommer bland annat att fortsätta arbetet i de sedan tidigare prioriterade geografiska områdena, vilka är Berga/Funkabo, Norrliden och Oxhagen. Man ska dessutom ta fram förslag till konkreta åtgärder och gemensamma medborgarlöften tillsammans med polisen. I övrigt ska man jobba vidare med årets resultat med hjälp av brottsstatistik och kommunala underlag samt genomföra medborgar- och aktörsdialoger vid behov av fördjupningar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.