Annons
Detta gäller om du ska elda på Valborg
Vad ska du tänka på om du går i tankarna om att elda på Valborg? Det finns en hel del förbud och praktiska ting att tänka på kring eldandet.
Publicerad 30 april 2023
Kalmar kommun tipsar på sin hemsida om vad du som tänker elda på Valborg ska tänka på.
Arrangören är alltid ansvarig för valborgsmässoelden och att nedanstående regler följs. När eldningsförbud meddelats av länsstyrelsen eller brandkåren, alternativt vid stark vind, får valborgsmässoelden inte tändas eftersom spridningsrisken då är för stor.
För att elda behövs det ansökas om tillstånd. Det är nämligen förbjudet att elda inom detaljplanelagt område mellan 15 april och 1 september. Förbudet gäller även för de som endast vill elda upp gamla löv i trädgården.
Kalmar kommun listar följande regler:
- Arrangören ska ansvara för att bevakning sker tills elden är släckt. Elden ska vara släckt senast kl. 24:00.
- Vattenslang, vattentunna eller dylikt ska hållas tillgängligt för släckning under hela arrangemanget.
- Eldens storlek ska begränsas till 8 meter i diameter och 3 meter på höjden.
- Vid placering av valborgsmässoeldar ska påverkan av rök på kringliggande bostäder och vägar minimeras. Ett säkerhetsavstånd till bostäder och vägar på minst 75 meter rekommenderas med tanke på rökspridning.
- Bålet skall placeras på betryggande avstånd från närliggande bebyggelse, tät vegetation eller liknande för att förhindra brandspridning. Ett säkerhetsavstånd på minst 50 meter rekommenderas till ovanstående med tanke på brandspridning.
- Eldning ska ej ske vid torka eller hård vind. Vid torka eller hård vind kan räddningschefen upphäva eldningstillståndet genom att införa generellt eldningsförbud.
- Bålet får endast innehålla rent trä och ris, det vill säga inte målat eller tryckimpregnerat virke eller avfall.
- Arrangören skall ha tillgång till telefon för larmning av räddningstjänsten vid behov.
- Tillgängligheten för räddningstjänstens fordon ska på samtliga platser vara säkerställd.
- Arrangören är ansvarig för att säkerheten är tillfredsställande när det gäller att förebygga och minimera olyckor som kan orsaka räddningstjänst.
- Försäkra er om att inga djur, exempelvis igelkottar, kaniner, harpaltar, småfåglar och katter, bosatt sig i rishögen. Även om riset till brasan samlats ihop nyligen bör rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller helst samma dag: flytta rishögen en bit bort och sök igenom den innan elden tänds på. Är majbrasan stor kan det gå att använda en lång planka och häva upp brasan så att eventuella djur kan flytta sig.
- I övrigt gäller alltid de regler för eldning utomhus som finns på kommunens hemsida.
- Kom ihåg att anmäla till brandkåren om du skall anordna en valborgsmässoeld så att du inte orsakar en onödig utryckning! Är valborgsmässoelden en offentlig tillställning krävs tillstånd från Polismyndigheten.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons